×
×

Om kampagnen "Hvem deler du spyt med?"

Hvem deler du spyt med? Sådan lyder spørgsmålet i en ny corona-kampagne, som vil have unge til at tænke over, hvordan de kan feste og være sammen mere ansvarligt. 

Bag kampagnen står Lungeforeningen og kommunikationshuset Sincera. Kampagnen er støttet af Innovationsfonden, Tuborgfondet og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Lungeforeningen repræsenterer de mere end 600.000 danske børn, unge og voksne, som lever med en kronisk lungesygdom og er i risikogruppen ved Covid-19. Da smittetallet steg blandt unge i Danmark i forår/ sommer 2020, ønskede Lungeforeningen at mobilisere unge mennesker i alderen 15-25 år i kampen mod smittespredning af Covid-19 i Danmark og samtidig gøre dem til ambassadører for en hel generation i denne kamp.
 

Hvorfor fokus på de unge?
Socialt samvær spiller en afgørende rolle i unges liv, da det hjælper med at udvikle deres evner til at kommunikere og navigere i en kompleks verden. Når unge mennesker bliver ekskluderet socialt, påvirker det dem mere negativt end både børn og voksne, mens de på den anden side også får større glæde ud af social anerkendelse og positive oplevelser. 

Så da verden lukkede ned på grund af corona, og sommerens festivaler og koncerter blev aflyst, rygsækrejser umuliggjort, og de vante stunder og fester på strande og i parker og nye bekendtskaber blev besværliggjort, begyndte nogle unge i sensommeren at slække på restriktionerne og mødes igen i større antal, og smittetallet blandt unge steg i Danmark. 


Hvad nu hvis vi gav de unge en stemme i det offentlige rum?
D. 21. september 2020 lancerede Lungeforeningen kampagnen 'Hvem deler du spyt med?. Den overordnede præmis for kampagnen var at give de unge en stemme og lade dem selv komme med løsninger til at være sociale på en corona-sikker måde. For hvad nu hvis vi rent faktisk gav de unge hovedrollen i kommunikationen. Ingen, der fortæller dem, hvad de skal gøre. Ingen, der moraliserer og gør sig kloge på deres sociale adfærd. Hvad nu hvis vi gav dem en stemme i det offentlige rum?

Unge i alderen 15-27 er løbende blevet inddraget både i forhold til afdækning af adfærd, medievaner og test af koncepter via fokusgrupper, surveys og voxpops. 

Den unge generation er altid vigtig at få med. Altid vigtig. Det har jeg lyst til at skrive i et brev til mit 50-årige jeg, så jeg ikke selv glemmer det, når jeg bliver rigtig voksen
— Kvinde, fokusgruppe 2

Ligesom et ekspertpanel bestående af professorer, forskere og praktikere inden for blandt andet virologi, epidemiologi, sundhedsformidling, social innovation og adfærdsdesign har bidraget med viden og sparring gennem forløbet.

  • Thea Kølsen Fischer, professor, virolog, udpeget i november 2020 af WHO til at finde oprindelsen af Covid-19 i Kina
  • Pelle Guldborg Hansen, PhD, Associate Professor, adfærdsforsker, Roskilde Universitet
  • Morten Sodemann, professor i global sundhed, Syddansk Universitet og overlæge på Indvandrermedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital
  • Lizette Kristiansen Taguchi, Senior Social Innovatør i Rockwool Fondens Interventionsenhed
  • Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse
  • Ida Donkin, læge, PhD og sundhedsformidler
  • Torben Mogensen, speciallæge i anæstesi og intensiv terapi, bestyrelsesformand i Lungeforeningen


Klamhed, rygmarvsreaktion - og kærlighed
Det bærende element i kampagnen er en video, hvor 11 kendte unge influencere og tidligere deltagere i Paradise Hotel fester. Hvad deltagerne ikke ved er, at den ølbong, de drikker af, er blevet påført et usynligt materiale, som kun er synligt under UV-lys. Da lyset pludseligt slukker, og UV-lamperne tændes, er de unge bogstaveligt talt blevet selvlysende, for de er alle smurt ind i materialet fra ølbongen. I ansigterne, omkring mund, næse og øjne, på deres hænder og på deres tøj. Selv personer, som ikke har drukket af ølbongen, har lysende pletter overalt på ansigt, hænder og krop.

Festen blev således en øjenåbner for de unge til, hvordan og hvor hurtigt man kan sprede klamhed - og sygdom - til en hel fest. Pointen er, at du aldrig ved, hvad andre har rørt ved, indtaget eller er smittet med, men når du fester og er tæt på andre, så kan det blive overført til dig. Og det gælder uanset, om det er corona eller bakterier, der ikke er blevet vasket ordentligt af efter et toiletbesøg.

Følelsen af klamhed overrider alle fornufts-spor, for det er fundamentalt for vores natur. Noget der er klamt er bare forkert, og det gælder for alle - uanset miljø og kultur. En naturlig og uforklarlig respons.
— Pelle Guldborg Hansen, PhD, Associate Professor, adfærdsforsker og medlem af ekspertgruppen


#Spredkærlighedikkespyt
Videoen blev delt på Facebook og Instagram @Hvemdelerduspytmed under hasttagget #Spredkærlighedikkespyt og har fået over 1,85 millioner visninger. Videoen blev suppleret af en konkurrence, hvor de unge blev opfordret til at komme med deres egne ideer til corona-sikre måde at feste og være sammen på.

Over 250 bud blev modtaget, og fire vindere blev kåret. Vinderne blev vurderet ud fra fire kriterier: 1) Kreativitet 2) Corona-sikkerhed 3) Underholdningsværdi 4) Implementérbarhed (hvor nemme er de for andre at komme i gang med?) af et dommerpanel bestående af: 

  • Tre unge fra projektets fokusgrupper
  • To influencere (paradise hotel deltagere, som medvirkede i kampagnefilmen)
  • Tre af projektets ekspertgruppemedlemmer: Lizette Taguchi Kristiansen, Senior Social Innovatør i Rockwool Fondens Interventionsenhed, Thea Kølsen Fischer, professor, virolog og Torben Mogensen, speciallæge i anæstesi og intensiv terapi, bestyrelsesformand i Lungeforeningen
  • Direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt

Læs mere her: De unge har selv løsningen


Kampagnen i gadebilledet
Kampagnene budskab 'Hvem deler du spyt med?' #Spredkærlighedikkespyt blev også spredt i gadebilledet ved indkøbssteder, offentlig transport og andre steder, hvor de unge befinder sig til daglig.

  • Plakater foran alle landets Netto-butikker, hvor mange unge handler deres fest-fornødenheder
  • 2.500 digitale skærme i busser over hele landet samt på buslangsider
  • En helfolieret bus i København med særlige reflekseffekter, der lyste op i mørke for at tydeliggøre klamhedsfaktoren
  • Digitale skærme i 30 shoppingcentre og på digitale storskærme i HT-området.

Ovenstående er realiseret via sponsorater indgået med Out of Home Media og Ocean Outdoor.

Læs også:

Ny kampagne vil have de unge til at feste corona-sikkert

De unge skal engageres i kampen mod corona

Sidst opdateret: 
Onsdag, september 30, 2020