×
×

Iltkoncentrator

En iltkoncentrator er som udgangspunkt førstevalget, hvis du tilbringer det meste af dagen i hjemmet. Den er samtidig det mest økonomiske, praktiske, og du er uafhængig af ugentlige iltleverancer. En iltkoncentrator opkoncentrerer ilten fra atmosfærisk luft til koncentreret ilt.

Fordele:

  • Enkel og nem at betjene
  • Den er meget driftssikker
  • Leverer kontinuerlig ilt

Flertallet af modellerne alarmerer automatisk ved strømsvigt, trykændringer og lignende. Ved alarm kan du kontrollere, om stikket er faldet ud af stikkontakt eller iltkoncentrator.

Kontrollér også, at der ikke er knæk på slangen. Ved fortsat alarm, bør du kontakte iltleverandøren.


Ulemper:

  • Iltslange på gulvet i bolig
  • Relativ høj vægt
  • Koncentrator støjer (”brummer”)

Du kan bevæge dig rundt ved hjælp af en lang, tynd iltslange (max 20 meter), der fører ilten fra koncentratoren hen til dig. Slangen har dog tendens til at sno sig, så vær forsigtig, så du ikke falder i den.

Koncentratoren kan fx medbringes i sommerhuset, men det kræver ofte en rask medhjælper, da den vejer 15-25 kg.

Koncentratoren ”brummer” med et lydniveau på 40-50 dB, hvilket kan kræve tilvænning. Koncentratoren kan med fordel placeres i et rum, hvor du ikke opholder dig så meget for at undgå de værste gener fra støj og varme.
Den har brug for god ventilation og må aldrig tildækkes eller stå nær varmelegemer/elektriske apparater (varmeovne, lamper, fjernsyn mm).

Husk, at iltkoncentratoren har et luftfilter på siden, der skal renses ugentligt – spørg din iltleverandør hvordan. Kan du ikke selv rense filtret, er det kommunens hjemmepleje, som kan hjælpe med dette. Desuden skal koncentratoren tørres af med en hårdt opvredet klud.

Cirka hver 3. måned aflæses strømforbruget på din koncentrator af iltleverandøren, og måneden efter sætter din region penge ind på din bankkonto for det forbrugte el.

Sidst opdateret: 
Fredag, november 25, 2022