×
×

Har du fået en Forløbsplan?Hvis du har sygdommen KOL, er du måske stødt på en såkaldt forløbsplan hos din behandler tidligere. Måske er det ikke noget, du før har været opmærksom på. Forløbsplanen er kommet i en helt ny version, spækket med viden og værktøjer til din hverdag. Næste gang du er hos din læge, bør du bede om at få en og eventuelt selv få digital adgang til den.

En forløbsplan er måske den vigtigste af alle planer, du kan få. Desværre er for mange endnu ikke er klar over det. I løbet af de første to år, forløbsplanerne har eksisteret, har kun 8 % af borgere med KOL fået en plan hos deres læge. Derfor er planen nu blevet opdateret og forbedret, så den nu også har en række redskaber, der kan hjælpe dig til en bedre hverdag med sygdommen KOL.


Forløbsplanen hjælper lægen med at holde fokus på patienten – og patienten med at holde fokus på sig selv. Praktiserende læge Henrik Rasmussen har stået i spidsen for en gruppe af læger, som sammen med patienter har udviklet den nye version af planen. Han benytter den selv ved behandling af patienter i sin lægepraksis, og både han og hans patienter er glade for den.

– Forløbsplanen giver et rigtig godt grundlag for en god samtale mellem læge og patient, som får sat fokus på det, som er vigtigt for patienten, fortæller Henrik Rasmussen og uddyber:

– Spørgsmålet er ikke, hvad der er godt for din sygdom. Spørgsmålet er: Hvad er godt for dig som menneske? Det er dér, behandlingen skal starte, siger han og giver et eksempel fra egen praksis:

– Jeg havde en patient med en ny KOL-diagnose og spurgte, hvad der var vigtigst for ham. Han svarede, at han stadig var ked af det, fordi hans kone døde for få måneder siden. Så starter vi naturligvis behandlingen dér og ikke med at foreslå rygestop eller motion.


Kontrol med din KOL
Selvom KOL er en kronisk sygdom, der ikke kan kureres, kan du selv gøre noget i dagligdagen, så den bliver lettere at leve med. Det kan forløbsplanen hjælpe dig til.
I Forløbsplanen kan du følge med i din behandling og se dine prøveresultater. Du kan også se, hvordan din tilstand vil forbedre sig, hvis du fx dropper tobakken, taber to kg eller går en tur hver dag. Er du ikke så god til computeren, kan du bede lægen om at få dine oplysninger printet ud.

– En kronisk sygdom som KOL betyder, at du mister kontrol over dit eget liv. Det er vigtigt, du forsøger at tager kontrollen tilbage og bestemme selv. Det er meget mere effektivt, når du selv beslutter dig for rygestop, fordi du vil på legepladsen med dit barnebarn, end at lægen anbefaler det, forklarer Henrik Rasmussen og tilføjer:

– Du kan tale med din læge om din forløbsplan, når du er til dit årlige lægebesøg. Det er vigtigt som KOLpatient at passe sit årlige lægebesøg, siger Henrik Rasmussen. 

 

Tag initiativet
Alle læger har fået materiale om den nye forløbsplan. Henrik Rasmussen opfordrer mennesker med KOL til også selv at tage initiativet.

– Der er travlt i et lægehus, hvor mange ting konkurrerer om opmærk somheden hos læger og sygeplejersker. Det mest effektive er, hvis patienten selv beder om at få lavet en plan, siger han.

Sidst opdateret: 
03-12-2020