×
×

I dag tester vi danskerne – hver femte har nedsat lungefunktion

Sidst opdateret: 
15-11-2023

200.000 danskere anslås at have den kroniske lungesygdom KOL, uden at vide det. På den internationale lungedag 15. november tilbyder Lungeforeningen at måle danskernes lunger i hele landet.

400.000 anslås at lide af lungesygdommen KOL, men kun halvdelen er i behandling.

Landet over går frivillige, sundhedsprofessionelle, apoteker og arbejdsmarkedspensionsselskabet PensionDanmark, sammen med Lungeforeningen om at styrke opmærksomheden på sygdommen, som alene i 2021 kostede mere end 3.500 danskere livet.

Med kampagnen "Hiv, Host, Hvæs" bliver der sat fokus på symptomerne på KOL, og i forbindelse med den internationale Lungedag 15. november tilbydes nem adgang til lungefunktionsmålinger 54 steder i landet. Et af teststederne er Rosengårdscenteret i Odense, hvor syv sundhedsfaglige personer står klar til at måle lungefunktion og rådgive om forebyggelse og behandling af eventuelle tegn på KOL.


Lungesygdomme kan behandles, og derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på symptomerne. Medicin og ændringer i livsstil, særligt det at kvitte smøgerne, hvis man ryger, kan gøre, at man får det bedre og at sygdomsudviklingen bremses. Ofte kommer mennesker med kroniske lungesygdomme først i behandling, når de får meget svært ved at klare hverdagen, og her er effekten af behandlingen mindre. Derfor vil jeg opfordre til, at har man de mindste symptomer, så kontakt lægen eller brug lungedagen til at få målt lungerne, siger Ann Leistiko, direktør i Lungeforeningen.


"Hiv, Host, Hvæs" henviser til symptomerne på KOL, som er langvarig hoste, pibende eller hvæsende vejrtrækning, og åndenød, som opleves ved at man let bliver forpustet og hiver efter vejret, når man er fysisk aktiv. Alt sammen symptomer, som mange kan være tilbøjelige til at slå hen og forklare med almindelig hoste, dårlig form eller aldersbetinget vejrtrækningsbesvær.

Sidste år på Lungedagen blev omkring hver femte, der blev testet, sendt videre til egen læge med en nedsat lungefunktion.

Lungeforeningen satte også spot på KOL, da de i foråret præsenterede deres bud på en national KOL-plan på Christiansborg. Et af forslagene i KOL-planen er, at sundhedsmyndighederne og private aktører, for eksempel virksomheder og pensionskasser, skal skabe mere opmærksomhed om at gå til egen læge ved symptomer på KOL, særligt blandt rygere og ex-rygere.

To ud af tre danskere reagerer ikke på tegn på lungesygdom, og derfor er det nødvendigt, at der bliver oplyst langt bedre om tegnene på KOL, og om at det er vigtigt at gå til egen læge. Der er nemlig masser af hjælp at hente, hvis en af de mest alvorlige folkesygdomme bliver opdaget i tide.

Fakta om KOL:
KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) er en kronisk sygdom i lungerne, hvor luftvejene bliver forsnævret, og lungevævet bliver ødelagt. Sygdommen skyldes især rygning.

Det anslås, at 400.000 danskere har KOL, men kun ca. halvdelen ved de har sygdommen. KOL var den hyppigste dødsårsag i Danmark i 2021, og kostede mere end 3.500 danskere livet, svarende til 6 pct. af alle dødsfald i Danmark. I gennemsnit dør 10 mennesker på grund af KOL hver dag. Det gør Danmark til det land i Europa med flest KOL-dødsfald pr. indbygger.

De ekstra behandlingsomkostninger relateret til KOL beløber sig til 4,7 mia. kr. om året. Desuden er der et samfundsøkonomiske tab anslået til 3,9 mia. kr. årligt på grund af tabt eller reduceret arbejdsevne blandt KOL-ramte.

På hjemmesiden pustnu.dk kan du teste dine symptomer, læse mere om KOL, og hvad du skal gøre, hvis du har symptomer på sygdommen.

Her kan du få testet dine lunger den 15. november:

Region Nordjylland:
Aalborg - Nordkraft
Brovst - Frivillighuset
Farsø - Sundhedscenteret
Hjørring - Metropol

Region Midtjylland:
Allingåbro - Halvej 3
Ebeltoft - Sundhedshuset
Grenaa - Sygehusvej 15
Hinnerup - Herredsvej 18
Holstebro - Holstebro Bibliotek
Horsens - Bytorv Horsens
Hørning - Hørning apotek
Ikast - Sundhedscenteret
Lemvig - Sundhedshuset
Randers - Bilka I Randers Storcenter
Ry - Ry apotek
Rønde - Hovedgaden 75B
Silkeborg - Silkeborg Hospital (Indgang A)
Skanderborg - Bloms
Viborg - Bilka
Aarhus - Aarhus Universitetshospital (Indgang G3)

Region Syddanmark:
Aabenraa - Løveapoteket
Bramming - Rema 1000
Esbjerg - Bilka
Faaborg - Sundhedshuset
Fredericia - Sundhedshuset (Forhallen)
Fredericia - Fredericia Krone Apotek (Sundhedshuset)
Give - Kulturhuset
Haderslev - Sundhedscenteret
Middelfart - Middelfart Apotek
Munkebo - Mosevangen 2
Odense - Rosengårdscenteret (Torvet)
Ribe - Kvickly
Ringe - Ringe Apotek
Svendborg - Svendborg Sygehus
Varde - Søndertoften 22 (15., 21. Og 23. nov.)

Region Sjælland:
Asnæs - Asnæs Apotek
Hårlev - Sundheds- og Frivilligcenteret
Kalundborg - Aktivitetscenter Munkesøen
Nykøbing Falster - Nykøbing F. Hallen (Lokale 14 og 15)
Næstved - Næstved Sygehus (Forhallen)
Odsherred - Sundhedscenteret
Roskilde - Roskilde Bibliotek (16. nov.)

Region Hovedstaden:
Ballerup - "Posthuset" Banegårdspladsen
Gentofte - Gentofte Hospital (Gentofte Hospitalsvej 3, st. H)
Frederiksberg - Sundhedscenteret
Frederiksværk - Centeret i NOORD
Helsingør - Axeltorvs Apotek
Helsingør - Sundhedshuset
Herlev - Herlev Hospital (Stuen ved kiosken)
Herlev - Herlev Torv (16. nov.)
Hvidovre - Hvidovre Hospital (Undervisningsbygningen)
København NV - Bispebjerg Hospital (Indgang 60, 3.sal)
København Ø - Center for KOL
Rødovre - Ældrecentret Broparken