×
×

Danskerne fik tjekket lungerne

I går, onsdag 20. november 2013, var det International Lungedag med over 100 arrangementer rundt om i hele landet. Lungeforeningen samarbejder med kommuner, hospitaler, apoteker, praktiserende læger og en lang række andre samarbejdspartnere om dagen for at sætte fokus på sundere lunger hos danskerne. Se billeder fra Lungedagen 2013.

I år var der særligt mange, der havde valgt at samarbejde omkring dagen, og ved langt de fleste arrangementer kunne man få målt sin lungefunktion. Flere apoteker havde fx besøg af sundhedsprofessionelle fra sundhedscentre og hospitaler, så man både kunne tilbyde borgene vejledning i at tage sin medicin (Tjek på Inhalation) og lungefunktionstest.

LO satte fokus på arbejdsrelateret KOL

Paraplyorganisationen LO støttede også op om International Lungedag og forsøgte på dagen at råbe politikerne op. 65.000 danskere fået KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) på grund af deres arbejde. LO efterlyser måling af de brancher, der er særligt udsatte, så man kan forebygge effektivt.

– Vi har tidligere foreslået, at der etableres et nationalt overvågningsprogram for alle relevante, farlige brancher, så de medarbejdere, der er i risikozonen, kan få en ordentlig beskyttelse i form af grænseværdier som overholdes og bedre udsugning osv. Jeg håber, regeringen vil tage problemet op, så vi slipper for flere tragiske KOL- tilfælde, siger LOs næstformand, Lizette Risgaard.

Læs International Lungedag i dag - Stop arbejdsbetinget KOL på LOs hjemmeside og John fik KOL af sit job på Dr.dk

250 DR-medarbejdere fik lungetjek

I DR Byen have Lungeafsnittet fra Amager Hospital valgt at tage ud af huset for at tilbyde alle DRs medarbejdere lungefunktionsmålinger og rygestoprådgivning. Ca. 250 medarbejdere fik et lungetjek på dagen- Formålet med arrangementet var at nå til en anden målgruppe end normalt og samtidigt sætte fokus på forebyggelse af KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) og andre lungesygdomme.

Læs Gratis lungetjek på årets lungedag på B.dk

Elever prøvede at være lungepatienter

På Grindsted Sygehus markede man International Lungedag sammen med elever fra syvende årgang på Søndre Skole i Grindsted. Eleverne fik testet lungernes kraft, hørt om rygningens virkning på lungerne og oplevet, hvordan det er at leve med den kroniske lungesygdom KOL. Elverne fik fx prøvet at løbe op og ned ad trapper og køre på motionscykel med næsklemmer, mens de trak vejret gennem et sugerør.

- Det er sjovt og anderledes at høre om lungerne. Det var også spændende at høre en lungepatient fortælle, mener Camilla Hansen.

- Vi synes det er en god idé at få syvende klasserne over. Det er som regel lige inden, de får smag for cigaretter, men det er ingen skræmmekampagne, som vi kører mod eleverne, fortæller afdelingssygeplejerske Lizette Nikolajsen fra Medicinsk område Grindsted.

Læs mere på Elever prøvede at være lungepatienter.

Lungeforeningen har udviklet det gratis undervisningsmateriale Livilungerne.dk om luft, lunger og sundhed særligt målrettet skoleelever.

Åndedrættet var også i fokus

Vi trækker vejret ca. 20.000 gange om dagen. Men hvordan fungerer åndedrættet? Fysioterapeut Lotte Paarup fortalte om åndedrættet til flere forskellige lungedagsarrangementer i København. Hun lagde bl.a. vejen forbi Forebyggelsescenter Vesterbro og Forbyggelsescenter Amager, hvor ca. 75 lungedagsentusiaster havde lagt vejen forbi.

Få inspiration til, hvordan du kan træne dit åndedræt

Tillykke til vinderen af Kildemoes el-cykel

STORT TILLYKKE til Gert Østerdal fra Hørning i Jylland, som blev den heldige vinder af en Kildemoes el-cykel sponsoreret i anledning af Lungedagen 2013. Gert er lungepatient med en lungekapacitet på 27 %, og han glæder sig til at komme ud og træde i pedalerne og få vind i håret på sin nye el-cykel.
Tak til alle jer knap 2000 deltagere, der deltog i konkurrencen.

Tak til alle for en fantastisk Lungedag.