×
×

Fremgang i organdonation

En undersøgelse fra Aalborg Universitetshospital viser, at organer fra potentielle, hjernedøde donorer kan udnyttes bedre på hospitaler i Danmark.

Den primære indsats handler om, at potentielle donorer behandles korrekt frem og under indlæggelsen på hospitalet.

Selvom der har været en lille, fremgang i Danmark de seneste par år, så udnyttede vi i 2015 - for femte år i træk - færre døde donorer end Norge, Sverige og Finland målt på indbyggertal. Det skriver dr.dk i dag.

Som en konsekvens af undersøgelsen sendte Sundhedsstyrelsen i september et brev til samtlige regioner. Brevet indeholder en række anbefalinger til, hvad regionerne skal gøre for at sikre, at donorpotentialet bliver udnyttet bedst muligt.

Potentielle donorer skal behandles

Undersøgelsen fra Aalborg Universitetshospital viser, at potentielle donorer ikke altid behandles korrekt og at en ændring i praktis vil kunne sikre, at antallet af udnyttede, døde organdonorer øges med helt op til 50 procent.

Det vurderer Helle Haubro, leder af Dansk Center for Organdonation, en statsfinansieret enhed, der arbejder for at optimere udnyttelsen af organer.

- Vi ser, at patienter, som kan blive donorer, ikke altid indlægges på en intensivafdeling og respiratorbehandles, når hjernedøden indtræder. Og det er afgørende for, om organdonation kan blive en mulighed, siger hun til dr.dk.

Vejrtrækningen hos hjernedøde, potentielle donorer skal holdes i gang, for at organerne kan bruges til en transplantation.

Men resultaterne fra Aalborg viser, at der i løbet af en et-årig periode var 38 ud af 85 potentielle donorer, der døde uden for en intensivafdeling, hvor man ellers har mulighed for at holde organerne i live ved hjælp af en respirator.

Den manglende indlæggelse betød, at de potentielle donorer ikke kunne bruges og gik tabt.

Læs På trods af fremgang: Organer fra døde donorer går til spilde på dr.dk

Det må ikke koste liv

I Lungeforeningen er man meget positiv over for undersøgelsens resultater, som har afdækket potentialet og mulighederne for flere organdonorer.

- Vi har fuld tiltro til, at hospitalernes intensivafdelinger, i samarbejde og med støtte fra Dansk Center for Organdonation, vil arbejde for at flere potentielle donorer bliver behandlet korrekt, så deres organer kan redde menneskeliv. Mange af de mennesker, som er på venteliste til nye lunger, venter længde. Derfor er det en glædelig nyhed, at vi nu kender vejen til, hvordan regionerne kan sikre, at donorpotentialet bliver udnyttet bedst muligt, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt.

27 danskere døde sidste år, mens de ventede på et nyt organ. Og nogle af dem kunne muligvis have fået en transplantation, hvis danske hospitaler var ligeså gode til at sikre organer fra døde patienter, som hospitalerne i resten af Norden.

Læs mere
Læs På trods af fremgang: Organer fra døde donorer går til spilde på dr.dk
Organdonation
Registrér dig på sundhed.dk
Lungetransplantation