×
×

Helt ny viden om lungesygdomme

Ny forskning, som vender op og ned på viden om KOL, præsenteres i dag på konference om den nationale lungesatsning.

Bag den utroligt spændende, nye forskning står Peter Lange, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og til daglig overlæge på Den Lungemedicinske Sektion på Hvidovre Hospital.

Forskningen viser nu, at risiko for KOL allerede kan opstå i ungdommen.

Ca. halvdelen af de patienter, der får KOL som ældre, har dårlige lunger allerede som 25-30 årige. Ja, måske er de endda født med nedsat lungefunktion eller har fået det i løbet af barndommen som følge af astma eller infektioner.

Det er det opsigtsvækkende resultat af et forskningsprojekt, som danske forskere har gennemført i samarbejde med spanske og amerikanske forskere. Undersøgelsen, som bl.a. trækker på data fra Østerbroundersøgelsen, giver ny viden om, hvordan sygdommen KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) udvikler sig.

Det er resultater, som vender op og ned på lægernes viden om KOL. Hidtil har opfattelsen været, at sygdommen udvikler sig ved, at lungefunktionen gradvis nedbrydes over årtier fra et normalt niveau hos den unge voksne.

- Man bør derfor tage alle midler i brug for at udvikle en normal lungefunktion i teenageårene, herunder at unge bør holde sig fra at ryge, at man behandler astma tidligt i barndommen, og at man ikke udsætter børn og unge for fx passiv rygning, siger lungeprofessor Peter Lange.

TV-omtale: Astma kan ende med KOL i DR TV-avisen 25. august 2015.

Lungeforeningen: lungefunktionsmålinger skal udbredes

Helt aktuelt præsenterer lungeprofessor Peter Lange sin forskning i dag 25. august 2015 på Lungeforeningens konference ”Fokus på den Nationale Lungesatsning”, hvor lige under 300 entusiastiske fagfolk mødes til en spændende dag om KOL og børneastma på Herlev Hospital.

Lungeforeningen mener, at lungesygdomme konsekvent bør opdages og sættes i behandling langt tidligere end i dag.

- Lungefunktionsmålinger er et af de tiltag, som Lungeforeningen arbejder for at få udbredt til hele befolkningen, og som regeringen nu ser ud til at sætte på sin dagsorden, siger bestyrelsesformand for Lungeforeningen, Johannes Flensted-Jensen.

Konferencen tager derfor udgangspunkt i det øgede fokus, der er på lungeområdet lige nu. I efteråret 2014 gik arbejdet med at konkretisere initiativet på finanslov 2015, ”En national lungesatsning”, for alvor i gang i Sundhedsstyrelsen.

- Sundhedsvæsenet kunne med få, enkle og billige værktøjer forhindre, at lungepatienter rammes i livstruende omfang, så de kommer til at blive unødvendigt dyre for det danske samfund, siger bestyrelsesformand for Lungeforeningen, Johannes Flensted-Jensen.

Danmark skal have en national forpligtende lungeplan

Dette går i spænd med, at lungesagen for ganske nylig tog et stort skridt fremad  for lungesagen via fusionen af to af de største og ældste lungeforeninger i Danmark, LungePatient.dk og Lungeforeningen, som nu tilsammen udgør Lungeforeningen.

Fusionen understøtter strategien i det tidligere Lungeforeningen om at samle kræfterne på lungeområdet, hvor det helt klare mål er en national, forpligtende lungeplan for alle lungesygdomme og skaffe flere ressourcer til patientstøtte og rådgivning.

Forskningen er publiceret af det ansete The New England Journal of Medicine

Se yderligere info samt læs mere om databaggrund for forskningen her

Se indslaget Astma kan ende med KOL fra DR TV-avisen 25. august 2015.

Læs mere
Storstilet lungekonference
Lungesagen tager stort skridt fremad med fusion