×
×

Kære lungepatient, undskyld

Har du læst debatindlægget ”Kære lungepatient, undskyld” i weekenden?

Indlægget er skrevet af Pia Holland Gjørup, som er overlæge, Ph.d. og klinisk lektor ved Aarhus Universitet.

Selvom der er mangel på speciallæger i lungemedicin, har Pia valgt at sige sit job op på grund af det, hun kalder ”den evige dårlige samvittighed”.

Hun skriver bl.a.: ”Dårlig samvittighed over den kontrolskanning du fik svar på alt for sent, fordi jeg skulle have samtale med en, der var mere syg end dig. Dårlig samvittighed over den stuegang der blev lidt for kort, netop den dag du havde brug for en snak, fordi der var andre, der havde brug for det samme. Dårlig samvittighed over at du ikke kunne få en hurtigere tid i ambulatoriet, fordi der var mange andre, der også skulle have en tid. Dårlig samvittighed over at jeg ikke kunne afse tid til den forskning, der er så vigtig, for at vi kan blive klogere og tilbyde dig en endnu bedre behandling”.

Læs hele debatindlægget Kære Lungepatient, undskyld på jp.dk

Lungeforeningens bestyrelsesformand, Johannes Flensted-Jensen har skrevet dette svar til Pia Holland Gjørup:

Kære Pia Gjørup

Tak for et tankevækkende indlæg. Som bestyrelsesformand for Lungeforeningen er jeg rystet men, ulykkeligvis og desværre, ikke overrasket over dine ord.

Danmark ligger dårligst til med den højeste dødelighed for KOL i hele EU.

Manglen på god behandling til lungepatienter hænger meget sammen med manglen på lungemedicinere. For nyligt viste et studie* endnu en gang overbevisende, at antallet af lungemedicinere til at tage sig af lungesyge borgere er helt afgørende for, om behandlingen får den kvalitet, vi ønsker.

I Lungeforeningen ved vi, at alt, alt for få patienter med KOL tilses af lungemediciner under indlæggelse.

Danmark har markant færre lungemedicinere pr. indbygger end vores europæiske naboer.

Manglen på lungemedicinere i Danmark rammer alle lungepatienter, ikke kun dem med KOL men også astma og mennesker med mere sjældne lungesygdomme. Vi skal have flere lungemedicinere ellers koster det patienterne dyrt!

Derfor er der et stort behov for en regulær national lungeplan omfattende hele lungeområdet.

Vi er naturligvis meget glade for regeringens nuværende lungesatsning, som vil adressere en række problemer, men ikke dem alle - og heriblandt ikke manglen på lungemedicinere. Det har vi efterspurgt, og det efterspørger vi løbende en løsning på hos regeringen.

Lungesatsningen er kun et skridt på vejen til at løse de massive problemer, vi oplever på lungeområdet i Danmark.

Tak for dit opråb. Din stemme står ikke alene.

MVH Johannes Flensted-Jensen, bestyrelsesformand i Lungeforeningen

*European Respiratory Journal: Antallet af lungespecialister pr. 1000 senge er den eneste faktor, der for alvor ville kunne reducere dødeligheden hos KOL-patienter, der har været indlagt med en alvorlig forværring af deres lungesygdom.

Læs også opslaget på Lungeforeningens facebookside

Læs mere
Lungesygdomme skal opdages - om regeringens lungesatsning