×
×

Mentolforbud om otte år

Mentolcigaretten skal forbydes, men der kan gå op til otte år, før det reelt sker.

Sådan blev resultatet af EU-Parlamentets afstemning om nye regler for tilsætningsstoffer i cigaretter. Processen kører dog videre, og man blev enige om at udsætte et forbud mod øvrige smagsstoffer (fx jordbær-, vanilje- og chokoladesmag) i cigaretter i op til tre år. EU-parlamentet vedtog en markant øgning af advarselsbilleder på cigaretter, som nu skal fylde 65 % procent.

- I Lungeforeningen håbede vi naturligvis på et politisk flertal for at forbyde tilsætning af smagsstoffer i cigaretter inden for en kortere tidsramme, da vi ser det som et vigtigt skridt mod at forebygge unges rygestart, siger direktør Anne Brandt.

Forslag om at e-cigaretter skulle reguleres som et medicinsk produkt blev ikke vedtaget. Det var en række patientforeninger i Danmark ellers meget opsatte på at få igennem, da en ny udenlandsk undersøgelse viser, at flere af de kemiske stoffer, der findes i elektroniske cigaretter er kræftfremkaldende.

- Markedet for e-cigaretter forbliver helt ureguleret.  Det er problematisk, da e-cigaretter både bruges i forbindelse med rygestop, men også udgør en lidt for nem vej ind i en rygestart hos unge. Og der er fortsat intet overblik over evt. sundhedsskader ved brugen af e-cigaretter, siger Anne Brandt.

Det er EU-kommissionens forslag til et direktiv som EU-Parlamentet har stemt for. Men før direktivet kan træde i kraft, skal parlamentet først blive enige med ministerrådet om et endeligt forslag, som parlamentet derefter skal stemme om igen.

Læs "Mentolforbud om 8 år er en sejr" på dr.dk

Læs "EU vil stramme tobaksregler"

Læs mere om e-cigaretter