×
×

Mindre ulighed i sundhed

Information 07.09.2012:

Regeringen vil mindske uligheden i sundhedsvæsnet. Første skridt er, at sundhedsministeren vil have sundhedskampagner ’i øjenhøjde’ med dem, som har brug for at ændre leveform: de fattige og dem med korte uddannelser. Det prøver de allerede på i København, men det er lettere sagt end gjort, lyder det.

Den stigende ulighed i sundhedssystemet får nu sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krag (SF) til at bebude et opgør med de hidtidige sundhedskampagner.

Astrid Krag har netop bedt Sundhedsstyrelsen om et oplæg til, hvordan sundhedskampagnerne fremover kan blive målrettet mod dem, de egentlig burde være rettet mod: De fattige og dem med korte uddannelse som lever kortere end resten af danskerne.

»Desværre er sundhedskampagner ofte ikke i øjenhøjde med de sociale grupper, som har brug for at ændre deres vaner. Jeg tror, at de nogle gange oplever en lidt moraliserende tilgang, hvor hovedbudskabet er: Du lever forkert. Og det kommer til at skygge for, hvad vi informerer om – og at mange mennesker i virkeligheden mangler redskaberne til at gøre noget ved det,« siger Astrid Krag.

De senere år har den ene undersøgelse efter den anden afsløret, at din sundhed i høj grad afhænger af uddannelse og indkomst. På trods af mange politiske anstrengelser er der imidlertid ikke sket noget afgørende siden 1987, fastslog senest en rapport fra Institut for Folkesundhed i maj. Tværtimod. På flere områder er uligheden endda vokset i perioden fra 1987 og til 2010.

En ulighed, som ikke blot er et problem for den enkelte. Ifølge en beregning fra Dansk Sundhedsinstitut kan der spares 30 milliarder kroner, hvis den tredjedel med de laveste uddannelser var lige så sunde som den midterste tredjedel.

Læs hele artiklen "Minister vil målrette sundhedskampagne mod de svage" på information.dk