Blodtryksmedicin gør underværker for lungetransplanterede | Lungeforeningen
×
×

Blodtryksmedicin gør underværker for lungetransplanterede

Printer-friendly version
Sidst opdateret: 
12-05-2020

Når patienter får blodtrykssænkende medicin umiddelbart samtidig med en lungetransplantation og i månederne efter, beskytter det nyrerne, som ellers er i risiko for at blive beskadiget. Lungemediciner kalder studiet og resultaterne for enestående. 

Prisen for at få et nyt organ kan være, at nyrerne lider overlast og bliver beskadiget. Den immundæmpende medicin, som patienterne skal tage resten af livet for ikke at afstøde deres nye organer, kan nemlig gå hårdt ud over nyrerne. 
Men et nyt randomiseret studie viser, at når patienter får blodtrykssænkende medicin ved deres lungetransplantation og i de følgende tre måneder, beskytter det nyrefunktionen. 
 
- En del – cirka 10 procent – af de lungetransplanterede patienter ender med at skulle i dialyse eller får brug for en nyretransplantation. Resultaterne af studiet er enestående, fordi vi tydeligt kan se, at patienternes nyrefunktion falder signifikant mindre, når de får det blodtrykssænkende præparat. Det gælder, når vi måler efter tre måneder, men effekten holder også efter et år, siger Michael Perch, der er overlæge på Rigshospitalet og leder af lungetransplantationsprogrammet i Danmark.  

Studiet er lavet i samarbejde mellem Rigshospitalets Center for Hjerte-, Kar-, Lunge- og Infektionssygdomme og Mads Hornum fra Nefrologisk Klinik samt Aarhus Universitetshospital og Københavns Universitet. Det er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Heart and Lung Transplantation.
 
Fakta: 
  • Omkring 30 danskere får hvert år en lungetransplantation i Danmark. Rigshospitalet er det eneste sted, der udfører operationen. 
  • Efter transplantationer skal patienterne i livsvarig immundæmpende behandling for ikke at afstøde det nye organ. 
  • En del af de patienter, der får en lungetransplantation, får senere behov for dialyse eller en nyretransplantation på grund af nedsat nyrefunktion. 
  • For at komme på venteliste til en lungetransplantation skal man have en god nyrefunktion.    
 
Læs mere i pressemeddelelsen "Blodtryksmedicin gør underværker for lungetransplanterede" på Rigshospitalets hjemmeside.