Donorlunger har reddet 700 mennesker | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Donorlunger har reddet 700 mennesker

Printer-friendly version

Siden den første lungetransplantation i Danmark for 25 år siden har mellem 30 og 35 mennesker hvert år fået nye lunger.

I denne anledning afholder Lungeforeningen og Rigshospitalet onsdag 11. oktober både en lungekonference for sundhedsprofessionelle og en markering af 25-året for lungetransplanterede, ventelistepatienter og pårørende.

Inge Margrethe Madsen var én af de første, der fik et sæt nye lunger, da man 25 år tilbage begyndte at transplantere lunger i Danmark. Dengang fik hun at vide, at hvis hun var heldig, ville hun få fem gode år med sine nye lunger.

Overlæge Michael Perch på Rigshospitalets afsnit for lungetransplantation er stadig meget realistisk, når han fortæller patienter om den forventede levetid efter en lungetransplantation.

- Gennemsnitslevetiden efter en lungetransplantation er fem-syv år. Enkelte mennesker, der blev opereret for 20-25 år siden, lever fortsat med deres nye lunger, men forløbet efter en transplantation er hårdere, end de fleste kan forestille sig, siger Michael Perch.

 

Fysiske og psykiske kriser

Inge Margrethe er en af de heldige, som fik nye lunger, der passede godt til hende.

- Tiden før, hvor jeg var så syg, og tiden lige efter var utrolig hård. Men det var også hårdt at komme over den 5-års levetidsgrænse, lægerne havde givet mig. I dag er jeg utroligt taknemmelig, fordi jeg godt ved, at mange ikke klarer det ligeså længe, som jeg har gjort, siger Inge Margrethe Madsen.

Tiden efter en lungetransplantation er meget svær at forberede sig på. Der er fysiske udfordringer med kroppens afstødning af organet og med at finde den rette balance i medicinen. For ikke at tale om de psykiske udfordringer for både den transplanterede og de pårørende.

- Vi taler meget med patienterne om både de fysiske og psykiske kriser. Mange har svært ved at finde en balance med deres nye liv, siger Michael Perch.

 

Konference og mærkedag for nye lunger

At den første transplantation af lunger fandt sted i Danmark for et kvart århundrede siden markerer Lungeforeningen sammen med Rigshospitalet onsdag 11 oktober – i samme uge som den årlige Organdonationsdag afholdes rundt om i hele landet.

- Til Lungeforeningens 25-års markering har vi sammensat et mindeværdigt program med personlige historier, musik og taler. Det bliver en følelsesladet aften for de over 100 deltagere, siger direktør i Lungeforeningen Anne Brandt.

I samme anledning, og samme formiddag, møder 200 sundhedsprofessionelle op på Rigshospitalet for at deltage i Lungeforeningens Nationale Lungekonference. Konferencen sættes fokus på lungernes udvikling fra barn til voksen – og byder på nyheder inden for kvalitet i diagnostik og tidlig opsporing af borgere med lungesygdomme.

 

Sundhedsstyrelsen, Rigshospitalet og Dansk Center for Organdonation

Konferencens talerliste tæller bl.a. en række af landets dygtigste specialister fra Rigshospitalet, centerleder Helle Haubro Andersen fra Dansk Center for Organdonation og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

- Mange syge danskere står på venteliste for at få et nyt organ. Derfor arbejder vi i Sundhedsstyrelsen ud fra en national handlingsplan vedtaget i 2014, der skal øge sundhedspersonalets opmærksomhed på organdonation. Vi vil sikre, at ingen potentielle donororganer går tabt pga. manglende fokus i sundhedsvæsenet, siger Søren Brostrøm.

Den nationale handlingsplan skal også få flere borgere til at tage stilling og tilmelde sig donorregistret.

I dag har kun knap 1 mio. danskere taget stilling til organdonation og registreret deres holdning i donorregistret.

 

Fakta om lungetransplantation 2016
5  døde på venteliste til nye lunger. Det er halvt så mange som i 2010.
28  stod på venteliste ved årets udgang.
29 fik nye lunger

 

Se eller gense et meget livsbekræftende indslag om 25 år med nye lunger fra TV2 Go' Morgen Danmark tirsdag 3. oktober. Du kan se et kort klip fra sofaen på Lungerforeningens facebookside eller se hele indslaget på TV2 Play.

 

Læs mere
Konference og mærkedag for de fantastiske lunger
Organdonationsdagen 2017
Organdonation
Lungetranplantation