×
×

NY BEHANDLING – Strøm til luftvejene

OBS: Lungeforeningen er pr. den 8. august 2023 efter nyhedsbrevets udsendelse blevet bekendt med, at firmaet der står for behandlingen har trukket sig ud af Europa. Rigshospitalet håber på, at behandlingen igen kan tilbydes inden for et par år.

 

Hoste og slim i luftvejene kan være så invaliderende, at en god nats søvn, cafébesøg med venner, eller blot en tur til købmanden synes at være helt uden for rækkevidde. Men med en ny behandling er der nyt håb for patienter med KOL og kronisk bronkitis. På Rigshospitalet har de første 15 patienter fået behandlingen, og resultaterne er gode.

Det lyder som en mirakelkur. Ved hjælp af et ballonlignende kateter kan bronkierne nu behandles med strøm, og nedsætte produktionen af slim til et normalt niveau.

Behandlingen er ny i Danmark, hvor 11 patienter det seneste år har fået den på Rigshospitalet med gode resultater, fortæller Kristine Jensen, som er overlæge på Lungemedicinsk afsnit. Sammen med ledende overlæge Michael Perch har hun stået i spidsen for at få den nye behandlingsmetode afprøvet på hospitalet.

– I praksis dræber strømmen det yderste af slimhinden. I løbet af et par uger vokser der en ny slimhinde frem, som fungerer normalt, forklarer Kristine Jensen.

Behandlingen er målrettet patienter med KOL og bronkitis. De bliver indlagt i to dage, og får først og fremmest at få taget prøver – herunder, om der er nikotin i urinen. Det er nemlig et ubetinget krav, at der er sket rygestop seks måneder før behandlingen. 

Under behandlingen er patienterne i fuld narkose. Når de vågner igen, er de friske. Behandlingen foretages på én lunge ad gangen, og det betyder, at patienterne er indlagt i alt to gange.

– Selvom metoden er grundigt afprøvet i USA, og er ved at blive udbredt i Europa, så er den ny, og vi er stadig i en fase, hvor vi tester behandlingen. Vores erfaringer indtil videre er, at behandlingen virker over al forventning. Men når det er sagt, så afventer vi fortsat resultatet af en stor randomiseret undersøgelse, der endnu ikke er afsluttet, inden vi vil tage stilling til, om behandlingen skal udbredes, siger Kristine Jensen. 


Håber behandling bliver udbredt
– Jeg får mange henvendelser fra patienter direkte, men indtil videre er det ikke en behandling, vi kan tilbyde som rutine, selvom vi selvfølgelig håber, at det bliver tilfældet.

– Hvis det bliver tilfældet, så skal patienterne først undersøges på en lungemedicinsk afdeling, der vurderer, om det giver mening at blive behandlet med denne metode. Det er nemlig ikke alle slimgener, der skyldes bronkitis. Det gælder for eksempel cystisk fibrose, bronkiektasier og kronisk kolonisering af lungerne med bakterier, siger hun.

Både Kristine Jensen og Michael Perch håber, at behandlingsmetoden vil vise sig at kunne tilbydes mere bredt på sigt, da mulighederne for behandling af denne gruppe patienter ellers er begrænsede.

– Lige til en start er det kun her på Rigshospitalet, at vi har arbejdet med behandlingen. Vi kan håbe på, at behandlingen vil blive mere udbredt til andre hospitaler. Der er rigtig mange patienter, som har gener med stor slimproduktion, hvor mulighederne har været begrænsede. Nogle kan behandles med medicin, men mange får bivirkninger, og kan ikke tåle den. Samtidig føler patienterne sig ofte invalideret af generne, hvilket går ud over deres sociale liv. Så der er et meget stort behov for behandling, siger Michael Perch.

Hvor længe en strømbehandling har effekt ved man endnu ikke.

– Vi kan se, at de patienter, vi har behandlet, får en normal slimproduktion. Vi kan også se, at behandlingen ikke giver arvæv. Hvor længe behandlingen holder, ved vi endnu ikke helt præcist. Fra USA er der studier, der viser, at der er lidt mere sekret efter tre år end der var lige efter behandlingen, men at slimproduktionen fortsat er markant nedsat, siger Michael Perch og tilføjer, at det naturligvis er vigtigt, at slimhinden ikke udsættes for tobaksrøg eller andet, der irriterer slimhinderne, og dermed de slimproducerende celler.


DET SIGER PATIENTERNE

EVA GRØNDAHL SCHMIDT

Jeg glæder mig til at komme ud i verden igen

På Rigshospitalets Lungeafsnit venter Eva Grøndahl Schmidt på sin anden strømbehandling. For en måned siden fik hun behandlet sin højre lunge. I dag gælder det behandlingen af den venstre, og hun har lidt sommerfugle i maven, mens hun trisser rundt på gangen og venter på at komme til.

Hun fik konstateret KOL for ti år siden, og siden har hendes liv ændret sig drastisk. Fra at være den, der altid hjalp andre, er hun nu den, der skal have hjælp. Og selvom hun har været en ægte sportspige og dyrket alt fra selvforsvar til aerobics, så har hun nu svært ved at finde energien til at ordne alt det, hun gerne vil have gjort derhjemme. Helt slemt har hun haft det, siden hun for et års tid siden faldt om på grund af iltmangel.

– Jeg har været indlagt syv gange siden. Og det var faktisk her, jeg tilfældigvis hørte om strømbehandlingen. Jeg talte med sygeplejersken om det. Sagen blev undersøgt, og så blev jeg indstillet til behandling, for min slimproduktion var frygtelig og håbløst sej, så jeg ikke kunne hoste det op.

Eva Grøndahl Schmidt fik behandlet sin ene lunge for en måned siden.

– Jeg mærkede ikke behandlingen overhovedet. Da jeg blev vækket fra bedøvelsen hostede jeg slim op i tre timer. Men så aftog det, og da jeg kom hjem, fik jeg det bedre.

– Jeg har ikke længere denne her seje slim hele tiden. Og når den anden lunge lidt senere i dag også er behandlet, så tænker jeg, at det bliver rigtig godt, og at jeg er parat til at komme ud i verden igen. 


MICHAEL HOEING 

Mit hoved ligefrem bobler af energi

Michael Hoeing kunne ikke gå 25 meter uden med egne ord at være ”fuldstændig færdig”.

Men efter behandlingen af den højre lunge løb han 70 meter blot fire timer efter han havde været i narkose.

– Jeg var helt euforisk. Ja, jeg hostede lige efter, at jeg var blevet behandlet, men jeg kunne mærke, at det enorme pres, jeg havde haft på brystet, var forsvundet. Det var en fantastisk befrielse, siger Michael Hoeing, da Lungenyt møder ham på Rigshospitalets Lungemedicinske afsnit, hvor han venter på behandling af sin venstre lunge, en måned efter at den højre er blevet behandlet.

Siden første behandling har han stort set ikke brugt medicin. Behovet for inhalatoren har simpelthen ikke været der.

– I dag kan jeg komme ud, og jeg har fået mit sociale liv tilbage. Jeg kan mødes med venner, for jeg sidder ikke længere hele tiden og hoster. Alt er blevet bedre. Det gælder også humøret. Så jeg føler, at der er sket et mirakel, for jeg har fået livsglæden og humøret tilbage, siger Michael Hoeing og tilføjer, at lungerne som sådan ikke er blevet raske af behandlingen.

– Men jeg har fået et tåleligt liv og min søvn igen. Og det er nok for mig, der har været konstant træt i ti år, fordi jeg ikke kunne sove om natten på grund af hoste. Nu kan jeg sove. Det betyder alt, og mit hoved ligefrem bobler af energi.

Sidst opdateret: 
Onsdag, juni 7, 2023