Mæslingeudbrud i Danmark | Lungeforeningen
×
×

Mæslingeudbrud i Danmark

Printer-friendly version

I disse dage er der i medierne stort fokus på mæslinger og MFR-vaccinen, efter at Statens Serums Institut har erklæret mæslingeudbrud. i Danmark. Børn med kritiske lungelidelser er særligt sårbare over for smitten, og samtidig har de ikke mulighed for at få vaccinationen.

-  Vi oplever en stor bekymring hos familier med børn med kritiske lungesygdomme og med god grund. Jeg tror ikke folk gør sig begreb om, hvor farlig f.eks. mæslinger  kan være for alvorligt syge og immunsvækkede børn. De har ikke muilgheden for at blive vaccineret, og chancerne for at overvinde sygdommen og komme igennem uden varige mén og med livet i behold er betydeligt dårligere. Vi har et fælles ansvar for immunsvækkede børn. En større forståelse og viden om kritisk lungesyge og udsatte børns situation kan måske rykke vaccineskeptiske forældre, siger direktør i Børnelungefonden og Lungeforeningen, Anne Brandt. 

Læs også artiklen Vaccinemodstand truer børn som Marie, Kalle og Anton med bl.a. lungesyge Anton på Kristeligt Dagblads hjemmeside. 


Ingen sammenhæng mellem MFR-vaccine og autisme
I over 20 år har der været en påstand om, at MFR-vaccinen skulle øge børns risiko for at udvikle autisme. Den er nu blevet afvist af forskerne for anden gang.

- Autisme forekom lige hyppigt iblandt de børn, der var blevet MFR-vaccineret, og de i alt 31.619 børn, der ikke var. Derfor må vi konkludere, at MFR-vaccinen ikke giver øget risiko for at udvikle autisme, siger seniorforsker Anders Hviid fra Statens Serum Institut (SSI). 

- Vi har også set på andre risikoparametre: Børn med gamle forældre, børn hvor der har været problemer i graviditeten, eller hvor moderen har røget, børn med lav fødselsvægt og på tidsmæssige sammenhænge mellem tidspunktet for MFR-vaccination og udvikling af autisme. I ingen af tilfældene blev der observeret større risiko for at udvikle autisme hos de børn, der var MFR-vaccineret, end hos dem, der ikke var, siger Anders Hviid.

Læs hele artiklen Ingen sammenhæng mellem MFR-vaccination og autisme på ssi.dk