×
×

Karla ved, at hun altid kommer til sidst

Printer-friendly version

 

Karla er 11 år og har allerede været udsat for mere sygdom og flere indlæggelser, end de fleste oplever på et helt liv. Men det stopper ikke Karla.

Hver gang der er konkurrencer eller lege, hvor man skal løbe, så ved Karla, at hun kommer til sidst. Det er der en god grund til. Karla har nemlig kun én lunge, som rigtigt fungerer. Hendes lungefunktion er lige nu på kun 62%. Og selvom det ikke er til at se på den smilende og aktive 11-årige pige fra Skive, så har Karla allerede nu været udsat for mere sygdom og flere indlæggelser, end de fleste oplever på et helt liv.

 

Den ene infektion tog den anden

Lægerne blev allerede bekymrede før Karla blev født. På scanninger kunne man se, at noget ikke var som det skulle være. Derfor er Karla blevet observeret og undersøgt og behandlet fra starten. Det betød, at der sjældent gik en måned uden mindst én – og ofte flere – ture til hospitalet i Skejby.

Alligevel tog den ene lungebetændelse den anden og mindst én gang om måneden skulle Karla testes for bakterier i lungerne. Det glemmer hun ikke:

”Altså de putter sådan et mega lille tyndt rør ind i næsen og ned i lungerne. Og så er det dernede og suger. Så kommer det op i sådan et lille glas og så ser man om der er bakterier dernede”

Karla slår det hen, men det er tydeligt på hendes mor, at det er en ubehagelig procedure. Da hun var helt lille måtte forældrene holde hende fast. Den metode blev erstattet af lattergas og det savner Karla faktisk i dag:

”Det var sjovt. For det duftede godt”

 

Hverdag med medicin og masker

Hverdagen blev ikke nemmere af, at Karla også har en medfødt immundefekt, der i en lang periode gjorde det nødvendigt med timelange hjemmesessioner, hvor hendes forældre skulle tilslutte en pumpe til Karlas ben, for at indføre medicinen.

I dag er der heldigvis længere mellem de akutte indlæggelser og de mange tests. Karla skal dog stadig huske de daglige øvelser med pep-maske, inhalationsmedicinen (også med maske), den forebyggende penicillin og den immunopbyggende medicin. Men alt det synes Karla overhovedet ikke er noget særligt. Det vigtigste er, at hun nu er vaccineret mod covid og er tilbage i skole efter talrige hjemsendelser på grund af smittefaren. Karla lader sig ikke holde nede af sin sygdom. For som hun siger:

”Jeg kan altså godt dyrke sport. Jeg går til ridning!”

 

Vær med til at støtte op om børn som Karla. Få din skole eller institution med til Team Rynkeby Skoleløbet

Tilmelding senest d. 24/2. https://team-rynkeby.dk/skoleloebet.aspx

Kategori: 
Udgivelsestidspunkt: 
Tirsdag, februar 15, 2022