×
×

Alle vaccinerne er et godt redskab i kampen mod COVID-19

Sidst opdateret: 
25-02-2021

Lungeforeningens rådgivning modtager mange forskellige henvendelser angående vaccinerne mod COVID-19 og visitationen hertil. Vi har fuld forståelse for, at der er et stort behov for at kunne danne sig et overblik over vaccine-situationen i Danmark.

Vi har nu tre typer af vacciner til rådighed i Danmark, og de er alle vigtige medspillere i kampen mod COVID-19. I rådgivningen oplever vi, at der er tvivl om, hvilken vaccine man vil få, og om der er usikkerheder forbundet med nogle af vaccinerne, særligt den vaccine, som kommer fra AstraZeneca. 

Til det siger formand for Lungeforeningen, Torben Mogensen:

- Vi har fuld forståelse for, at der kan opstå tvivl og usikkerhed med hensyn til, hvilken type vaccine man tilbydes, men jeg vil opfordre alle til at tage imod den vaccine, man bliver tilbudt. Uanset hvilken type af vaccine du tilbydes. Det er vigtigt at vide, at vaccinerne også vil gøre et eventuelt sygdomsforløb med COVID-19 mildere, end hvis man ikke har fået en vaccine.

Du kan læse mere om de forskellige vacciner på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.  

Lungeforeningen bakker op om den vaccinestrategi som er lagt, men vi er meget opmærksomme på, om der kommer uoverensstemmelser med det, som bliver anbefalet. Vi er i løbende dialog med Sundhedsstyrelsen, omkring dette.

Er du i tvivl om, hvilken gruppe du tilhører i vaccinestrategien, vil det enten være din egen læge eller din behandlende læge på sygehuset, som kan afgøre hvilken gruppe du tilhører. Der er flere faktorer, som har betydning for, om du er i gruppe 5 eller gruppe 10. Det kan du læse mere om i vores ”Oftest stillede spørgsmål om COVID-19 vaccinen”, her kan du bl.a. også finde det faglige grundlag, som ligger til grund for hvordan vaccinegrupperne er dannet. 

Vil vaccinen mod COVID-19 have en effekt hos børn, som er kronisk syge? Er netop noget, de undersøger på Rigshospitalet, hvor forskere er ved at undersøge, om vaccinen fra Pfizer-BioNTech er sikker og har en effekt blandt børn med kronisk sygdom, som er under 16 år. Læs mere om det i artiklen: ”Internationale forskere undersøger covid-19 vacciners effekt på børn”, fra Medicinsk Tidskrift. 

Har du brug for rådgivning angående et barn, kan du altid kontakte Lungeforeningens børnelungelæge, Rikke Mulvad Sandvik, tirsdage 20.30-22.00 på tlf. 30 13 07 38
Du kan også altid ringe til Lungeforeningens rådgivning mandage til torsdag 9.30-12.00 på tlf. 52 14 41 86 eller se hvornår du kan kontakte vores frivillige sundhedsfaglige rådgivere direkte.