×
×

Husk at reagere på symptomer på Covid-19, hvis du har en kronisk lungesygdom

Sidst opdateret: 
05-01-2023

En ny coronavariant BQ.1.1 driver den stigende smitte i Danmark. Den kan i højere grad undvige immunitet hos personer, der har været smittet eller er vaccineret, også dem vaccineret med en af de nye varianttilpassede vacciner. Derfor er det vigtigt, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og bliver testet ved symptomer, hvis du har en lungesygdom, og tager fat i din læge omkring tidlig behandling, hvis du har corona og er i målgruppen for behandlingen.

Den nye coronavariant BQ.1.1, der er blevet dominerende i Danmark smitter også tidligere smittede og vaccinerede. Et andet problem med varianten er, at f.eks. behandlingen med monoklonale antistoffer, der er en tabletbehandling, der fungerer lidt som coronavaccinerne og kan gives forebyggende, ikke virker over for BQ.1.1. Denne behandling har tidligere været brugt til de danskere, der havde størst risiko for alvorlig sygdom og indlæggelse efter smitte med coronavirus, men virker ikke mod den nye variant, hvorfor hvis man er i risikogruppen skal være ekstra opmærksom på symptomer.

Det skyldes, at de behandlinger, der virker mod den nye variant BQ.1.1 og dens undervarianter ikke kan gives forebyggende, fordi virkningen forsvinder ud af kroppen i løbet af et døgn. Det betyder, at behandlingen først kan blive igangsat, når symptomerne er startet. Og den skal gives tidligt – og inden fem dage efter symptomstart. Ellers virker den ikke.

 

Hvad skal du gøre, hvis du har en kronisk lungesygdom

Derfor skal personer i risikogrupperne – herunder personer med en kroniske lungesygdomme - være ekstra opmærksomme ved en positiv coronatest, som ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer både kan være ske ved en pcr-test eller en hjemmetest.

Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt, at hvis du har symptomer på corona, skal du blive testet, hvis der er en særlig sundhedsfaglig grund til det. Det kan være, hvis du har symptomer på luftvejsinfektion og føler dig syg, og du samtidig er 65 år eller ældre, er gravid, eller har kroniske sygdomme eller tilstande, der giver øget risiko for alvorligt forløb med covid-19. Det gælder også uvaccinerede personer med kroniske sygdomme i alderen 50-64 år. I de tilfælde kan du være i målgruppen for tidlig behandling for covid-19.

Så får du symptomer og er i risikogruppen, skal du testes. Og hvis du får et positivt svar på testen og dermed har corona, skal du, hvis du har en kronisk lungesygdom, og er over 50 år eller 65 år - alt efter vaccinationsstatus - henvende dig til egen læge eller lægevagten akut og drøfte, om du bør starte på medicinen mod corona. Det er vigtigt med en lægefaglig vurdering, fordi tabletbehandlingen kan påvirke eller blive påvirket af andre lægemidler, som du i forvejen tager.

 

Du kan se Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvis du får symptomer på covid-19 her.

Du kan læse mere om målgruppen for tidlig behandling her.

Herudover kan du læse mere om den nye variant i denne artikel fra TV2.