×
×

KOL-patienter hos almen praksis kan vente længere på vaccination

Sidst opdateret: 
21-01-2021

Uddrag fra artikel bragt på Propatienter.dk  21. januar 2020: 

Ib Trolle har en lungefunktion på 40 procent. Alligevel frygter han, at han må vente på COVID-19-vaccination sammen med landets øvrige +65-årige. Lungeforeningen mener, at en sårbar patientgruppe er blevet glemt.  

73-årige Ib Trolle har stort set været isoleret i sit hjem siden februar sidste år. Hans lungekapacitet er nede på 40 procent, for han er blandt de tusindvis af danskere, der lider af svær KOL. 

Hvis jeg bliver smittet, dør jeg. Det er jeg ikke klar til endnu. Jeg har dejlige børnebørn, som jeg gerne vil se komme godt i vej.

Men han er forvirret. Han har snakket med sin egen læge, som desværre også er forvirret. Han synes selv, at han hører til i gruppe 5 i myndighedernes vaccinationsplan. Dem, der bliver vaccineret lige nu. Men hans læge kan ikke få lov at henvise ham til vaccination. Derfor frygter Ib Trolle, at han skal vente på vaccination sammen den gruppe af i øvrigt sunde danskere, der har samme alder som ham. Det kan Ib Trolle ikke få til at passe.


KOL-patienter hos almen praksis kan blive overset
Med udrulningen af COVID-19-vaccination ser KOL-patienter som Ib Trolle ud til at være faldet uheldigt mellem to stole. Det er i første omgang kun syge med fast sygehuskontakt, der visiteres til vaccination. Men Ib Trolle og andre udvalgte KOL-patienters behandling blev med Ny Overenskomst for Almen Praksis 2018-2021 overflyttet fra sygehus til egen læge, hvor der lige nu er stor forvirring om, hvordan og hvornår man må henvise til vaccination.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har skønnet, at der på landsplan er 25.000 patienter med KOL og/eller diabetes type 2, som behandles i almen praksis. Lungeforeningen mener, at myndighederne har glemt dem i vaccinationsplanen.

Går man som KOL-patient på et lungeambulatorium, får man lige nu tilbud om vaccination. Går man i almen praksis med samme dårlige lungekapacitet, har man ikke fået tilbuddet. Men at gå hos almen læge er ikke det samme, som at man ikke er ramt af svær lungesygdom. Det giver mange af vores medlemmer en følelse af at være overset og glemt, siger Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen.

 

Sundhedsstyrelsen erkender usikkerhed
Overlæge og enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg erkender, at kommunikationen omkring, hvordan visitationen i grupperne skal foregå ikke er på plads. 

Hun forstår godt, at både patienter og praktiserende læger kan være forvirrede lige nu. Men når Danmark indtil videre kun har et begrænset antal vacciner til rådighed, starter man med de mest sårbare i de forskellige grupper. I takt med, at der kommer flere vacciner til landet, er der flere i gruppe 5, der får tilbud om vaccine. I første omgang har det ganske rigtigt været sygehuse, der har visiteret patienter til vaccination.

Der er helt sikkert en stor usikkerhed lige nu om, hvordan patienter bliver visiteret. Vi er helt med på, at de praktiserende læger er i tvivl om deres rolle. Det arbejder vi stenhårdt på, så der kommer en konsensus omkring det. Men det er ikke sådan, at nogle patienter er glemt, lyder det fra Bolette Søborg.

Lungeforeningen arbejder for at sætte fokus på problemet og undersøger sagen ved at kontakte forskellige myndigheder og organisationer. Har du erfaringer, du vil dele med Lungeforeningen i den sammenhæng, hører vi meget gerne fra dig på info@lunge.dk

Læs hele artiklen "Hårdt ramte KOL-patienter bliver ikke tilbudt vaccine" på Propatienter.dk

Læs COVID-19: Få svar på de mest stillede spørgsmål

Du kan altid ringe til Lungeforeningens rådgivning eller se her, hvornår du kan ringe direkte til vores frivillige rådgivere, som kan rådgive i forhold til børn, unge og voksne. 

Få sidste nyt om COVID-19. Tilmeld dig Lungeforeningens særudsendelser.