×
×

Lungeforeningen samarbejder om mere klarhed og kommunikation om vaccine-udrulning

- Det der med, at man ikke får noget at vide. Så bliver man bekymret. Er vi glemt eller får vi besked på et tidspunkt?

Med en lungefunktion på 13 % er Marianne Vølund blandt de knap 200.000 danskere, som er i gruppe 5 i COVID-19 vaccine udrulningsplanen. Gruppe 5 defineres som: personer med tilstande og sygdomme, som medfører særlig øget risiko for et alvorligt forløb med Covid-19. Hun oplever som mange andre uklarhed og manglende kommunikation omkring vaccinen.  

Lungeforeningen er i tæt dialog med lungemedicinske afdelinger, styrelser, sundhedsmyndigheder og andre patientforeninger for at skabe mere klarhed på området.

 

Marianne er langt fra alene

Vi oplever i øjeblikket, at mange henvender sig i Lungeforeningens rådgivning, fordi de oplever uklarhed og manglende kommunikation om, hvornår de bliver visiteret til vaccinen. I sidste uge delte vi Marianne Vølunds historie på Lungeforeningens Facebook-side og opfordrede andre til at dele deres erfaringer. Tak for den overvældende respons, vi har fået, som desværre har vist, at: 

  1. Der er forskel på, hvordan visitationen foregår i regionerne
  2. Lungepatienter i almen praksis kan blive overset
  3. Der er stor mangel på kommunikation om visitation til vaccine

 

Medierne tog sagen op

Den 21. januar lykkes det at få Sundhedspolitisk Tidsskrift og Propatienter til at tage sagen op og bringe en artikel om 73-årige Ib Trolle, som har en lungefunktion på 40 % og er én af de lungepatienter, som behandles hos egen læge og endnu ikke er visiteret til vaccination.

Og den 26. januar medvirkede lungepatient Marianne Vølund og formand i Lungeforeningen Torben Mogensen i TV Avisen for at gøre opmærksom på de udfordringer, som mange lungepatienter oplever.

 

Sundhedsstyrelsen arbejder på klarere retningslinjer

Hos Sundhedsstyrelsen erkender enhedschef og overlæge Bolette Søborg, at styrelsens retningslinjer burde have været klarere. Sundhedsstyrelsen er nu gået i dialog med Danske Regioner, Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Dansk Lungemedicinsk Selskab (DLS) og øvrige parter.

Lungeforeningen følger sagen tæt og arbejder fortsat på at skabe mere klarhed på området og sætte fokus på de udfordringer, som mange af Lungeforeningens medlemmer oplever blandt andet i samarbejde med Danske Patienter.

Læs mere

Sidst opdateret: 
Tirsdag, februar 2, 2021