×
×

Betablokkere kan reducere indlæggelse og død på grund af KOL

Dagens Medicin: 

Sammenhæng mellem brug af blodtrykssækende betablokkere og indlæggelse eller død på grund af KOL

Et stor dansk registerstudie viser, at personer der i mere end seks måneder har brugt de blodtrykssænkende lægemidler betablokkere, har lavere risiko for at blive indlagt med en KOL-diagnose end brugere af andre lægemidler mod forhøjet blodtryk.

Studiet viser samtidigt, at personer der tager betablokkere har en lavere risiko for overordnet død og for at dø af deres KOL-sygdom end brugere af andre lægemidler mod forhøjet blodtryk.

Resultaterne stammer fra et stort dansk registerstudie med data for perioden 1995-2015, som inkluderer flere end 1,3 mio. brugere af blodtrykssænkende lægemidler, som er offentliggjort i tidsskriftet EClinicalMedicine, der udgives af The Lancet. Ingen af personerne havde KOL på det tidspunkt, de blev inkluderet i studiet.

Læge, ph.d. Anne Orholm Nielsen har stået i spidsen for undersøgelsen i forbindelse med sit ph.d.-studium på klinisk biokemisk afdeling på Sjællands Universitetshospital i Køge. Hun fortæller, at langt de fleste studier hidtil har undersøgt sammenhængen mellem betablokkere og KOL hos patienter, der allerede havde KOL. Men der har manglet viden om risikoen for at udvikle KOL blandt personer, der i forvejen var lungeraske.

- Selvom rygning er den største risikofaktor for udvikling af KOL i den vestlige verden, ser vi KOL-patienter, der aldrig har røget. Formålet med dette studie var at undersøge, om behandling med betablokkere, som i flere studier er vist at forværre luftvejssymptomer hos patienter med KOL på grund af den bronkiesammentrækkende effekt, udgør en risikofaktor for udvikling af KOL hos lungeraske patienter. Vores undersøgelse viste overraskende, at det forholder sig omvendt, og at betablokkere tværtimod ser ud til at have en beskyttende effekt, siger Anne Orholm Nielsen.

Læs mere om studiet i artiklen Betablokkere kan reducere indlæggelse og død på grund af KOL på Dagens Medicins hjemmeside.