×
×

I Horsens går de all in på Lungedagen 2019

”Du kan ikke snyde lungerne – der kommer altid en regning”. Sådan siger Klaus Skjærlund, der er lokalformand i Lungeforeningens lokalafdeling i Horsens. Den ”regning” er der fokus på til Den Internationale Lungedag, som afholdes hvert år den tredje onsdag i november. I Horsens tager de dagen alvorlig og bruger den til at komme ud i lokalsamfundet for at teste borgernes lungekapacitet og samtidig informere ungdommen om de langsigtede konsekvenser ved ikke at passe på lungerne. 

Lungefunktionsmåling, lungekor, kyndige fagpersoner og ungeløb på taget af Bilka med en klassefest til vinderen. Det er nogle af de mange tiltag, som Lungeforeningen i Horsens disker op med d. 20. november, hvor Den Internationale Lungedag løber af stablen. En af frontløberne for arrangementet er Klaus Skjærlund, og for ham er dagen noget helt særlig.

 

Fokus på lungerne i Horsens

Til dagligt arbejder Klaus Skjærlund med at informere alle 9. klasser i Horsens Kommune om de langsigtede konsekvenser ved ikke at tage lungerne alvorligt, når man er ung. Selv er han lungesyg og har været nede på en lungekapacitet på 30%.

– Det er sådan, at du ikke kan snyde lungerne. Der kommer altid en regning, og den regning har jeg mærket. Derfor er jeg også utrolig glad for, at jeg kan komme ud til unge mennesker for at informere dem om de mange konsekvenser, siger Klaus Skjærlund, der også har været med til at stable arrangementet hos Bilka på benene.

 

Vi rammer bredt på dagen

På Lungedagen kan man i Bilka i Horsens komme ind og få hele rundturen omkring en eventuel lungesygdom. Du får tjekket din lungekapacitet. Hvis den ikke er i orden, bliver du sendt videre til en læge, der kan informere om, hvad det kan skyldes, og hvad du kan gøre. Herfra kan du blive sendt videre til din egen læge med målinger fra dagen eller få en snak med rygestopkonsulenterne.

– Nu er det fjerde år, vi stiller op i Bilka med telte indenfor og lungefunktionsmålere, og det er blevet større og større for hvert år. Vi stiller op med udstyr og kyndige mennesker i samarbejde med Regionshospitalet Horsens, og Bilka står for gratis forplejning, præmie til ungeløbet og giver 50 kr. til alle kunder, der på dagen får testet deres lunger. Så vi har fået nogle rigtig gode samarbejdspartnere, siger Klaus Skjærlund.

De sidste år er omkring hver tredje kunde, der har fået testet lungekapaciteten, blevet sendt videre til en læge for at få tjekket lungerne yderligere. 

 

Lungesygdomme har brug for en anden fortælling

Lungedagen er ifølge Klaus Skjærlund vigtig for at skabe en acceptabel fortælling omkring lungesyge. Mange møder en holdning til, at lungesygdomme er ens egen skyld og derfor ikke har brug for opmærksomhed. Men mange danskere døjer med lungerne og har et inderligt ønske om at kunne ændre fortiden for at undgå de problemer, de har i dag. Derfor er det også vigtigt at skabe opmærksomhed omkring konsekvenserne ved ikke at passe på lungerne.

– Der er langt større chance for at få en lungesygdom end eksempelvis at få kræft. Derfor synes jeg også, at der er brug for, at der kommer et langt større fokus på lungesygdomme. Og det forsøger vi at få i Horsens eksempelvis med vores arrangement på Lungedagen, lyder det fra Klaus Skjærlund.

 

Det kan du opleve ved Bilka i Horsens på Lungedagen d. 20. november (kl. 09-17):

  • Lungefunktionsmåling fra kl. 13-17
  • Tjek på inhalation (vejledning i brug af medicin)
  • Anden vejledning (fx kost, rygestop, træning)
  • Lungekor
  • Ungeløb på taget af Bilka, hvor alle 4. til 6. klasser kan deltage
  • Muffins, kaffe, vand

Du kan oprette dit arrangement her.