×
×

Søs' flexjob giver hende mentalt overskud

Søs' flexjob giver hende mentalt overskud

Det kan godt lade sig gøre at komme i flexjob og samtidig have en lungesygdom.

Selvom en lungesygdom kan skade dine lungers kapacitet voldsomt, kan du stadig holde dig aktiv og i arbejde.

Et flexjob giver dig frihed til at kunne klare et job, samtidig med at du passer dig selv.

Vil du læse mere om flexjob ordninger helt generelt, kan du kigge på disse sider.

Her kan du læse en historie om Søs Hussmann, som netop beholdt sit arbejde, fordi hun kunne komme i flexjob selvom hun havde fået konstateret en kronisk lungesygdom.

Bagefter kunne jeg se, at det, som i virkeligheden betød mest, var at have noget, som stadig var ”normalt” i mit liv. Jeg var måske syg, men på arbejdet var jeg bare en kollega

Søs Hussmann, lever med KOL
 

Søforklaringer og undskyldninger

Det startede ellers med hundrede undskyldninger. Mindst.

Bortforklaringerne stod i kø hos Søs Hussmann, når hun forsøgte at ignorere, hvorfor hun gik og hev efter vejret.

Søs var dengang skolelærer.

- Jeg vidste godt, at jeg burde gå til lægen, men jeg udskød det, fordi jeg var klar over, at det ville koste et rygestop. Men en dag gik det helt galt, og jeg kunne slet ikke få luft. Ambulancen kom, og jeg blev indlagt akut.

 

"Mit hoved fejlede jo ikke noget"

Søs fik diagnosen KOL i 2008 i en alder af 58 år, og oplevelsen blev samtidig startskuddet til et frit fald følelsesmæssigt og helbredsmæssigt.

- Jeg har altid haft et jernhelbred, men nu måtte jeg erkende, at jeg slet ikke kunne det samme mere. Fuldtidsarbejde havde jeg ikke kræfterne til længere, men jeg var samtidig ikke indstillet på at holde op med at arbejde. Jeg måtte tage en beslutning.

Fem år før havde Søs mistet sin mand på grund af kræft.

Oplevelsen var hård, men den havde alligevel lært hende, at man skal fokusere på det, man kan, og ikke så meget på det, man ikke kan.

Den erfaring fik hun brug for nu.

- Jeg har arbejdet på Kvaglundskolen siden 1983, og jeg har altid været glad for mit arbejde som skolelærer og skolebibliotekar. Nu begyndte jeg at tænke over hvilke typer opgaver, jeg fortsat ville kunne varetage til trods for min sygdom. ”Mit hoved fejler jo ikke noget”, sagde jeg til min daværende skoleleder, og hun arbejdede sammen med mig for at finde en løsning. Det betød utrolig meget, at min arbejdsplads støttede mig.

 

Den gyldne middelvej

Med en positiv indstilling og en aktiv indsats fra arbejdspladsen og fagforeningens side fandt Søs vej gennem systemet.

Søs beholdt sit arbejde, selvom hun nu udelukkende er skolebibliotekar.

- Jeg skulle i arbejdsprøvning og gennem en masse undersøgelser, og selvom jeg oplevede situationen som et samarbejde med socialrådgiveren, så var det hårdt på flere fronter.

For Søs betød et kraftigt fald i lungefunktion, at hun ikke længere kunne skynde sig eller håndtere stress i dagligdagen uden, at det udløste åndenød.

- Jeg havde heller ikke luft til at stoppe et slagsmål eller tage en diskussion med en elev. Med andre ord kunne jeg ikke længere varetage traditionel undervisning. Heldigvis blev konklusionen, at jeg kunne klare et 18,5 timers fleksjob på skolens bibliotek.


Mentalt overskud trods KOL

- Mit arbejde giver mentalt overskud, fortæller Søs.

I dag fire år senere arbejder Søs stadig på skolens bibliotek.

Fordelen ved arbejdet er, at hun stort set kan planlægge arbejdet selv, og tage tingene i det tempo, hun kan klare.

- Bagefter kunne jeg se, at det, som i virkeligheden betød mest, var at have noget, som stadig var ”normalt” i mit liv. Jeg var måske syg, men på arbejdet var jeg bare en kollega. Da fleksjobbet endelig faldt på plads, fejrede jeg det med mine kollegaer, at jeg havde fået lov til at blive ved med at arbejde. Og det har jeg tænkt mig at blive ved med, så længe jeg kan. Gerne til jeg skal pensioneres. At have et arbejde giver mig noget at stå op til og et socialt samspil, og det giver mig et mentalt overskud til resten af mit liv.

Med en lungefunktion på omkring 30 % er der ingen tvivl om, at Søs er alvorligt syg.

Hun har derfor også skrevet et brev til sine kollegaer om, hvordan hun gerne vil behandles.

- Mine kollegaer er hensynsfulde, men absolut ikke omklamrende. Min sygdom er egentlig ikke noget, vi taler særligt meget om, fordi den ikke fylder særligt meget i det daglige arbejde. Jeg passer på mig selv, træner, og holder mig i god fysisk form. Og så ender jeg måder at løse mine arbejdsopgaver på, så det fungerer for alle. Faktisk har jeg det i dag bedre, end før jeg fik diagnosticeret KOL. Jeg har en sygdom med i baglommen, som jeg skal tage hensyn til, men den skal ikke have lov til at styre mig.

Kategori: