×
×

Er musik også medicin?

Musik har positiv indflydelse på patienters velbefindende. Det har flere undersøgelser allerede vist. Men nu varer det måske ikke længe, før musik kan anerkendes som supplement til medicin, mener en række forskere.

Er korsang fx ligeså effektivt som fysisk træning for KOL-patienter? Kan klarinetspil ”puste” lungerne op til at virke bedre hos et lungesygt barn?

Kan musikintervention ved akut åndenød, som kræver akut medicinering, hjælpe med at kontrollere den angst, som åndenøden frembringer?

Det har Lungeforeningen sat sig for at finde svar på ved Den Nationale Lungekonference 12. september, hvor læger, fysioterapeuter, musikterapeuter, komponister, innovationsfolk mødes for at undersøge, hvilken plads musik kan få som supplement til traditionel medicinsk behandling af kronisk syge mennesker.

Med Moesgaard Museum som smuk kulisse udforskes det, hvordan kultur- og sundhedsområdet kan øge samarbejdet til glæde og gavn for begge.

 

Bedre lunger og livskvalitet

Rigtigt mange mennesker, der synger i Lungeforeningens lungekor rundt om i landet, vil allerede gerne skrive under på, at deres vejrtrækning bliver bedre af at synge.

- Derudover skaber det glæde, samhørighed og livsmod, og korsangen kan være med til at bryde den sociale isolation, som desværre rammer mange lungepatienter. Det er denne onde cirkel, som Lungeforeningens over 110 netværk med både træning og korsang er med til at bryde, siger direktør i Lungeforeningen Anne Brandt.

Nyt dansk forskningsprojekt, som bl.a. er støttet af Danmarks Lungeforeningens Fond, ser nu på effekten af sangtræning i lungekor.

I forbindelse med konferencen samarbejder Lungeforeningen med Tænketanken Musik & Sundhed, som er et tværfagligt fællesskab af organisationer og eksperter, der ønsker at skabe et sundere liv med musik.

 

Musikkens betydning

Den græske filosof Platon har sagt, at musik trænger helt ind i menneskets inderste afkroge og viser vores sjæl.

En af korsangerne fra Lungeforeningens kor i Aarhus forklarer det på en lidt anden måde:

- Man bliver glad i låget af at synge. Og får mere luft. Simpelthen, siger hun.

Sammen med den verdenskendte, danske filmkomponist Frans Bak giver hendes lungekor koncert efter konferencen.

Lungeforeningen og Frans Bak har nemlig skabt et musikalsk projekt, hvor mennesker med lungesygdomme og deres familier får pusterum med sang og musik. Efter konferencen optræder Frans Bak med tre lokale lungekor fra Aarhus.

Det første lungekor blev dannet i 2010. Lungeforeningen står i dag bag i alt 38 lungekor fordelt over hele Danmark og flere er på vej.

 


Det sker:
Konference om Musik og Sundhed på Moesgaard Museum 12. september

Kl. 12.00-16.00 
Den Nationale Lungekonference afholdes med oplæg fra eksperter og specialister inden for lungemedicin og musik inkl. en ”medicinering” med musik af den danske, verdenskendte filmkomponist Frans Bak

Kl. 17.00-19.00
Korsangere fra lokale lungekor synger sange specielt komponeret af komponist Frans Bak. Lungekoncerten er blevet til i et samarbejde mellem Frans Bak., Lungeforeningens egne lungekor i Aarhus og Region Midt.

Følg med på Lungeforeningens facebookside som vi opdaterer med billeder og filmklip fra lungekoncerten.

Læs mere om Lungeforeningens kor i hele Danmark