×
×

Flere borgere får telemedicin

Dobbelt så mange borgere får nu gavn af Telecare Nord

TeleCare Nord projektet går nu ind i den sidste fase og udruller Telemedicin til de borgere, der indtil nu har været projektets kontrolgruppe.

Det betyder, at antallet af borgere med KOL, der foretager hjemmemålinger med telemedicin, stiger til det dobbelte.

Dobbelt så mange borgere får nu gavn af Telecare Nord

Det første år af TeleCare Nords levetid har ca. halvdelen af de borgere, der er med i projektet, foretaget hjemmemålinger, mens den anden halvdel har fungeret som kontrolgruppe.

Fredag 16. januar 2015 lød startskuddet så for udrulning af Telekit, som er navnet på borgerens udstyr, til TeleCare Nords kontrolgruppe. Det er en længe ventet dag for de godt 600 borgere i kontrolgruppen, og med kontrolgruppens opstart bliver antallet af borgere med KOL, der foretager hjemmemålinger i TeleCare Nord, fordoblet.

 Alle nordjyske kommuner er netop nu i gang med at kontakte borgerne i kontrolgruppen for at aftale tidspunkt for opstart og oplæring i brug af telemedicin. Og alle borgere i kontrolgruppen forventes at være i gang med at bruge Telekittet i løbet af 1. kvartal 2015.

Det er fortsat åbent for, at borgere med KOL, med en henvisning fra egen læge, kan få tilbudt telemedicin. Dette uanset at de ikke hidtil har været med i TeleCare Nord og uanset hvilken nordjysk kommune, de bor i.

Forskningen i effekter af brugen af telemedicin

Forskningen i TeleCare Nord varetages af Aalborg Universitet, som har sat tre Ph.d. forløb i gang.

For forskningen har kontrolgruppen været en vigtig gruppe, fordi man uden en kontrolgruppe - som kan sammenlignes med en gruppe der modtager telemedicin - ikke kan måle effekterne ved at bruge telemedicin.

TeleCare Nord er landets første storskala projekt indenfor telemedicinsk hjemmemonitorering, og et af de største telemedicinske forskningsprojekter – også set med internationale øjne. Der er derfor stor interesse i og høje forventninger til resultater og erfaringer fra det nordjyske spydspidsprojekt.

Efter at have gennemført et omfattende dataindsamlingsarbejde, som også har omfattet spørgeskemaer til de deltagende borgere, er Aalborg Universitet netop gået i gang med en række omfattende analyser, der skal vise, om telemedicin har en positiv effekt. Dels for borgeren, dels for kvaliteten og det tværsektorielle samarbejde og endeligt for den samlede sundhedsøkonomi.

 - Der er stort fokus på og efterspørgsel efter resultater fra TeleCare Nord. Både i Nordjylland, hvor alle kommuner, sygehuse og praktiserende læger er involveret i projektet, men også nationalt. Her er forventningen, at TeleCare Nord bidrager med resultater og svar på hvordan og hvor, telemedicin kan bidrage til fremtidens sundhedsvæsen og til et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum, fortæller konst. regionsdirektør, Dorte Stigaard, der er formand for TeleCare Nords Styregruppe.

De første delresultater i forhold til effekten for borgerne peger på, at borgere med telemedicin oplever større tryghed, og at de opnår en højere grad af kontrol med sygdommen og opmærksomhed på at fange en sygdomsforværring i opløbet.

 - Vi oplever stor tilfredshed hos borgerne, hvor en del af deres behandling foregår ved hjælp af telemedicin. Det drejer sig fx om håndteringen af deres sygdom. Her kan vi se, at borgerne bliver bedre til at mestre deres situation. Vores foreløbige erfaringer er, at borgerens behov for indlæggelse bliver mindre. Også det sundhedsfaglige personale har positive oplevelser med telemedicin. De oplever, at de i samarbejde med borgerne, kan agere proaktivt, når der opstår en sygdomsforværring, fortæller Bente Graversen, direktør i Aalborg Kommune og næstformand i TeleCare Nords styregruppe.

Projektet afsluttes i sommeren 2015, men alle nordjyske kommuner og regionen har forlænget tilbuddet om telemedicin året ud og arbejder på at etablere det som et varigt tilbud fremadrettet.

Læs om Telemedicin
Læs om KOL