×
×

FM15: Velfærdsteknologi hot emne

Fremtidens udfordringer med flere ældre og et stigende antal mennesker med kroniske sygdomme er kendte. Vi ved, at det vil stille større og større krav til sundhedsvæsnet, hvor antallet af sengepladser samtidig reduceres. Velfærdsteknologien spås til at kunne blive en del af løsningen, hvis ressourcerne prioriteres rigtigt.

Under Folkemødet 2015 på Bornholm står der telemedicin eller velfærdsteknologi i overskriften på rigtigt mange debatter. Sundhed har altid været et stort emne på folkemøderne, men i år sættes der for alvor strøm til diskussionen om velfærdsteknologi.

Lungeforeningen er medarrangør af debatten ”Vi behandler Danmark: Velfærdsteknologi” lørdag 13. juni 2015 kl. 11.30. Foreningen oplever velfærdsteknologien som en både glædelig og nødvendig udvikling i sundhedssystemet.

- Det er vigtigt, at teknologien bliver tilbudt til så mange som muligt, der kan have gavn af det. Vi oplever, at mennesker med en kronisk lungesygdom rigtig gerne vil give sig i kast med de nye telemedicinske løsninger. Det giver dem øget tryghed og mere indflydelse på deres sygdomshåndtering, fortæller direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Tryghed og større fleksibilitet
De velfærdsteknologiske løsninger giver mulighed for en ny frihed, bedre mestringsevne og større fleksibilitet. Det, at kunne komme i kontakt med sundhedsfagligt personale direkte hjemme fra stuen, giver også tryghed for borgeren.

 - Lungepatienter melder endda om oplevelse af ”et digitalt nærvær”, og de oplever mere omsorg end tidligere. Det er i øvrigt også en observation fra især sygeplejersker, der arbejder i de telemedicinske projekter, siger Anne Brandt.

Samtidig efterlyser Lungeforeningen, ligesom mange andre, naturligvis også evidens og dokumentation for effekten af velfærdsteknologi.

Vigtig læring i storskalaprojekter
Generelt håber man i Lungeforeningen, at sundhedsvæsenet, uanset hvad, over hele linjen vil tage moderne kommunikationskanaler i brug, og derved gøre det lettere at leve med en kronisk sygdom.

- Vi har set fra projekter rundt om i landet, at velfærdsteknologien kalder på helt nye samarbejdsmuligheder på tværs af sektorgrænser, altså en form for organisationsudvikling for patientens skyld.

Organisationsudvikling, forandringsledelse og incitamentsstruktur i sundhedsvæsenet er væsentlige faktorer for at skabe grundlag for implementering.

- Når vi får resultater fra storskalaprojekterne, som evalueres lige nu, skal vi afsætte tid af til at høste både læring og dokumentation fra disse projekter og sikre en forankring i de vigtige, faglige miljøer rundt om patienterne. Så tror vi på, at en effektiv udrulning af de telemedicinske løsninger til, i første omgang, KOL-patienter vil blive en succes – hjerte- og diabetespatienter vil også kunne glæde sig, afslutter Lungeforeningens direktør Anne Brandt.

Debatten ”Vi behandler Danmark: Velfærdsteknologi” arrangeres af kommunikationsbureauet Kasters A/S, TREFOR, Medisat, TDC og Lungeforeningen.

LÆS MERE
Lørdag 13. juni 2015, Kasters i Nørregade, kl. 11.30-14.00: Vi behandler Danmark: Velfærdsteknologi
Telemedicin og Sundheds IT

Følg os på Facebook under Folkemødet

Læs om hvilke andre debatter Lungeforeningen deltager i her