×
×

World Asthma Day

WORLD ASTHMA DAY: En række undersøgelser har gennem de seneste år vist, at næsten halvdelen af alt astmamedicin bruges forkert af både voksne og børn. Det betyder øget risiko for, at sygdommen ikke er under kontrol, fordi medicinen ikke når rigtigt ned i lungerne, hvor den skal virke. Ifølge Lungeforeningen og professor i astma medfører det, at lungesygdommen forværres med bl.a. åndenød og hoste.

Professor i astma v. Syddansk Universitet Søren Pedersen arbejder i mange internationale sammenhænge og hans vision på World Asthma Day 5. maj 2015 er, at vi i Danmark nu får taget hånd om at hjælpe patienterne til at bruge deres astmamedicin optimalt.

- Jeg drømmer om, at en offentlig portal, som eksempelvis sundhed.dk, bliver brugt til automatisk opfølgning med pop op meddelelser, der fx minder om, at astmamedicinen skal fornyes eller revideres. Muligheden findes, så hvorfor bruger vi den ikke? spørger Søren Pedersen.

Størstedelen af alle astmatikere kunne leve normalt
Omkring 325.000 voksne danskere lider af astma. Astma er den hyppigst forekommende sygdom hos børn. 73.500 børn i førskolealderen har astma, og 64.000 børn i skolealderen har sygdommen. Heldigvis kan langt størstedelen af alle patienter med astma leve et helt normalt liv, hvis tre centrale ting lykkes. De skal diagnosticeres i tide og korrekt. De skal tilbydes den rigtige behandling. Og de skal tage deres medicin rigtigt og regelmæssigt, så den kommer ned i lungerne, hvor den skal virke.

Desværre er forkert brug af medicinen hos patienter med astma stadig uacceptabelt høj. Det er en stor hindring for at opnå astmakontrol og symptomfrihed.

- En vigtig årsag til behandlingssvigt hos patienter med astma er forkert brug af medicin. Der har været iværksat forskellige indsatser for at forbedre den korrekte brug af medicin og inhalator. Fx har man udviklet nye typer inhalatorer som er nemmere for patienterne at anvende. Men situationen synes alligevel ikke at have forbedret sig i løbet af de sidste 50 år. I dag tager 5 ud af 10 danskere stadig deres inhalationsmedicin uregelmæssigt og forkert. Derfor kræver det nye tilgange i fremtiden til at håndtere denne enormt vigtige udfordring, siger professor i astma, Søren Pedersen.

Stort problem – enkel løsning
Søren Pedersens bud på at opnå regelmæssig og korrekt medicinbrug er enkel.

- Jeg mener, at vi i Danmark er meget langt med systemer, der kan hjælpe os, og det ved jeg mange andre lande misunder os. Alle indkøb af medicin er elektronisk registreret - både styrken af medicinen, antallet af doser og hvor meget patienten skal tage hver dag. Det hjælper os, når en patient kommer til kontrol for sin sygdom. Hvis sygdommen ikke er tilfredsstillende behandlet, kan vi se, om det skyldes, at patienten ikke tager medicinen så hyppigt, som det er ordineret. Hvis vi ved, at det sidste medicinkøb rækker til en måned, og det er to måneder siden, at patienten har hentet medicinen, er det meget sandsynligt, at den utilfredsstillende effekt skyldes, at patienten tit glemmer at tage sin medicin, siger professor i astma Søren Pedersen.

Og Søren Pedersen fortsætter:

- Vi ved fra mange undersøgelser, at en meget stor del af vores patienter ofte glemmer at tage medicinen, uden at de selv er klar over, at det forholder sig sådan. Det ville være oplagt at bruge vores registrering til en eller anden påmindelsesordning om, at man skal huske at forny sin recept eller, hvis der stadig er meget medicin tilbage, blive bedre til at tage den. Påmindelsen kunne evt. ske via e-boks eller via SMS.

Ifølge Søren Pedersen vil automatiske påmindelser om at forny sin medicin, og om at konsultere lægen, være til stor hjælp både for patienterne og sundhedspersonalet.

Mange er usikre
Lungeforeningens rådgivning får mange henvendelser om medicinbrug og inhalation, fordi luftvejsmedicin er så anderledes end det at tage en pille.

- Vi ved, at mange astmapatienter er usikre på, om de tager deres medicin rigtigt. Og tænk hvis nogle enkle systemer kunne tilbyde omsorg og service for patienten.  Vi byder alle tiltag, som kan hjælpe patienterne på vej til et bedre medicinbrug velkomne, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Særligt fokus på børneastma
Et fagudvalg under RADS (Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin ) har netop offentliggjort en ny behandlingsvejledning til børneastma, og i finanslovens sundhedsforlig er der afsat midler til yderligere tiltag på børneastma området i 2016 med fokus på tidlig opsporing, diagnostik og bedre kontrol.

- For at kunne håndtere den enorme udfordring omkring forkert medicinbrug hos astmapatienter, er der behov for en samlet handlingsplan for astma. Vi skal vi sikre, at patienterne får den bedst mulige støtte, vejledning og hjælp, og derfor glæder det os, at både RADS og regeringen nu sætter mere fokus på området end vi tidligere har oplevet, afslutter Anne Brandt.

Kilde: Lungeforeningens argumentationspapir for en national, forpligtende indsats på lungeområdet og www.lunge.dk

KONTAKT
PR- og kommunikationschef i Lungeforeningen, Birgitte Skøtt Lenstrup, mobil 22 56 65 15, e-mail bsl@lunge.dk            

Læs mere
Astma
Tjek på inhalation
Gode råd om medicin