×
×

Store supermarkedskæder gemmer cigaretterne væk

Føtex, Bilka, Netto, Salling og REMA 1000 har netop vedtaget at gemme cigaretpakkerne væk, så de ikke længere vil være synlige i butikkerne.

Både Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen hilser initiativet velkommen.

Snart er det slut med synlige cigaretter i en lang række supermarkeder i Danmark. Både REMA 1000, Føtex, Netto, Bilka og Salling gemmer al tobak væk. Det har Rema 1000 og Salling Group netop meddelt.

Begge supermarkedskæder ønsker med initiativet at være med til at sikre, at færre unge begynder at ryge.

- Jeg er stolt over, at vi kan vise, at vi gør vores bedste for at imødekomme deres og regeringens mål om en røgfri generation i 2030. Vi er klar over, at dette initiativ ikke gør Danmark 100 procent røgfri, men samarbejdet mellem detailhandlen og organisationer som fx Kræftens Bekæmpelse er et vigtig skridt, når rygestart skal forebygges, siger Anders Rene Jensen, indkøbsdirektør i REMA 1000, der tæller i alt 314 butikker.

Administrerende direktør i Salling Group Per Bank siger, at Salling Group som landets største detailhandelvirksomhed har et ansvar for at gå forrest: 

- Vi kan gøre en reel forskel for de næste generationer ved at sætte fokus på rygning og gøre det mindre attraktivt at begynde at ryge. Danmark skal nå i mål med en røgfri generation i 2030, siger Per Bank.

I Kræftens Bekæmpelse er administrerende direktør Jesper Fisker begejstret for, at supermarkedskæderne tager ansvar og melder sig ind i kampen for at få røgfri generationer:

- Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning. Detailhandlen skal have stor ros for at tage et ambitiøst og aktivt medansvar for at være med til at sikre, at det bliver sværere for børn og unge at begynde at ryge, siger Jesper Fisker.

Siden 2013 er andelen af 16-19 årige, der begynder at ryge, steget. En analyse fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet viser, at 40 unge begynder at ryge hver dag.

- Så det er fantastisk, at cigaretterme nu kommer væk i så mange af landets dagligvarebutikker. Vi vil gerne forhindre, at børn og unge begynder at ryge, og det gør vi bl.a. ved at sikre, at det er så svært som muligt for børnene og de unge at få adgang til cigaretterne, siger han.

 

Stor ros til Salling Groups og Rema 1000

I Lungeforeningen, som sammen med Kræftens Bekæmpelse er med i partnerskabet Røgfri Fremtid, bakker projektleder Mathias V. Nielsen initiativet op:

- Det er et kæmpe skridt i den rigtige retning og dejligt at se, hvordan ønsket om en røgfri fremtid ikke lader vente på politikerne. Stor ros til Salling Groups og Rema 1000 for at sætte handling bag ordene, siger han.

Udrulningen af Salling Groups initiativ begynder efter sommerferien i de større byer, når Føtex i Storkøbenhavn, Netto i Aarhus og Odense, Bilka i København, Randers og Aalborg og Salling Stormagasin i Aarhus og Aalborg fra 1. august har gemt tobak og cigaretter af vejen. Ambitionen er, at alle Salling Groups godt 600 butikker i Danmark har gemt tobakken helt af vejen den 1. oktober.

Cigaretterne skal skjules i alle REMA 1000-kædens 314 butikker fra årsskiftet.

Tidligere på året meldte Magasin ud, at man helt fjerner cigaretterne i Magasin i Lyngby og på Kongens Nytorv i København.

 

Læs mere
Røgfri Fremtid
Unge og rygning