×
×

Pressemeddelelse: Situationen er dybt bekymrende for de kronisk lungesyge børn

Sidst opdateret: 
07-04-2020

Pressemeddelse fra Team Rynkeby Fonden d. 3.4.2020

De kronisk lungesyge børn er nogle af dem, der er allermest udsatte for COVID-19. Nu er coronasmitten måske også skyld i, at Børnelungefonden får færre midler at arbejde med.

Godt 90.000 skoleelever fra 295 danske skoler skulle i dag have deltaget i Team Rynkeby Skoleløbet til fordel for Børnelungefonden. Men på grund COVID-19-situationen er løbet blevet udsat til torsdag den 4. juni 2020 – dagen før grundlovsdag.

I øjeblikket er der dog ingen, der ved, om det er muligt at gennemføre løbet til den tid, og den usikkerhed bekymrer naturligvis de mennesker, der er tæt på de alvorligt syge børn, som er afhængige af de midler, som plejer at komme ind fra Team Rynkeby Skoleløbet.

- Team Rynkeby Skoleløbet er den suverænt største bidragsyder til Børnelungefondens arbejde for alvorligt lungesyge børn, siger Anne Brandt, direktør i Børnelungefonden og fortsætter:

- Det paradoksale i situationen er, at nogle af de børn, som er allermest udsatte for coronasmitten, er de cirka 1.000 børn og unge, der lever med alvorlige, kroniske lungesygdomme. Det er de børn, der nu risikerer ikke at kunne få hjælp af kommende forskning. Forskningsmidlerne kan ganske enkelt løbe tør, hvis ikke Team Rynkeby Skoleløbet kan gennemføres i det omfang, vi håbede på, siger hun.

Bekymrede formænd
Den bekymring deler Søren Houman, formand i Børnelungefonden, og Torben Mogensen, der er dr.med. og formand for Lungeforeningen.

- Børnelungefonden finansierer ikke bare livsvigtig forskning. Den finansierer også løn til forskning for nogle af landets fremmeste forskere i børns lungesygdomme – eksempelvis på BørneLungeCentret på Rigshospitalet. Det er kapaciteter, som vi i høj grad har brug for i disse tider. Derfor er situationen lige nu ekstra bekymrende for de kronisk lungesyge børn, siger Torben Mogensen.

Team Rynkeby Skoleløbet har siden 2017 indsamlet mere end 24 millioner kroner til Børnelungefonden – alene sidste år løb landets skolelever 6,4 millioner kroner ind. Pengene er blevet investeret i en række konkrete forskningsprojekter, hvor flere af dem er afhængige af at få støtte igen det kommende år, hvis de skal kunne færdiggøres.

- Der er med andre ord meget på spil. Vi håber, at Team Rynkeby Skoleløbet kan gennemføres i juni i et eller andet omfang, og at skolerne ikke falder fra, fordi de har meget andet at tænke på, siger Søren Houman.

Situationen er kritisk
Ifølge Anne Brandt er det dog ikke blot lægerne og forskerne, der bekymrer sig over situationen. Hjemme hos de familier, som Team Rynkeby Skoleløbet skal hjælpe, er situationen særdeles kritisk.

- De kronisk lungesyge børn er i forvejen udsatte for smittefare. Mange af dem lever i store perioder af deres liv i isolation fra familie og venner. Og under coronasmitten er de fleste af disse børn i total isolation derhjemme. Forældrene er naturligvis meget bange for, at deres børn skal blive smittede, og den frygt, bliver naturligvis ikke mindre, når Danmark på et tidspunkt begynder at lukke op igen og andre børn kan komme i skole, siger Anne Brandt, som sammen med sine medarbejdere gør alt, hvad organisationen kan, for at hjælpe familierne i den svære situation.

- Vi hører fra rigtigt mange forældre til lungesyge børn. De er vant til at passe på deres børn, men nu er de særligt bange. Udover at finansiere forskning, tilbyder vi også rådgivning og støtte til familierne, og vi vil gerne gøre meget mere. Det er næsten ikke til at bære, hvis vi netop nu, hvor der er mere brug for os end nogensinde, ikke kan hjælpe så meget, som vi plejer, siger hun.

Håber på et bidrag
Hos Team Rynkeby Fonden håber skoleløbets chef, Sune Gren, at Team Rynkeby Skoleløbet fortsat vil kunne yde et væsentligt bidrag til Børnelungefondens arbejde på trods af den usikre situation.

- Vi håber stadig, at det bliver muligt at gennemføre Team Rynkeby Skoleløbet. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt til at hjælpe Børnelungefonden med at rejse penge til deres livsvigtige arbejde. Og jeg håber, at rigtig mange forældre, som har børn, der skulle have løbet i dag, har lyst til at yde et lille bidrag til vores indsamling i dagens anledning, siger Sune Gren.

Hvis du ønsker at bidrage til Børnelungefondens arbejde, kan du overføre et valgfrit beløb til MobilePay-nummeret: 277 921.