×
×

Millioner til forskning i astma og adfærdsproblemer hos børn

Sidst opdateret: 
23-09-2020

Mellem 10 og 20 procent af alle danske børn har i dag astma eller astmalignende symptomer. Derfor er det glædeligt, at Dansk BørneAstma Center nu modtager 11 millioner til international forskning i astma og adfærdsproblemer hos børn.

Astma er den hyppigste lungesygdom blandt børn i Danmark. Mange er velbehandlede, men desværre er det ikke alle. At Dansk BørneAstma Center nu modtager midler via et af de prestigefyldte Starting Grants fra EU, er derfor utrolig vigtigt.

Lungeforeningens direktør, Anne Brandt, glæder sig meget over, at der tildelt midler til den forskning, som Bo Chawes nu skal stå i spidsen for.

– Det betder virkelig meget, at der er fokus på den livssituation, børn og unge med en lungesygdom er i. Vi ved, at mange af dem har andre sygdomme end blot deres lungesygdom. Derfor er det utrolig vigtig forskning, lyder det fra Anne Brandt.

 

Børneastma og generel sundhed – er der en sammenhæng?

Det er børnelæge, Bo Chawes, der modtager bevillingen. Han skal nu stå i spidsen for det ambitiøse forskningsprojekt. Bo Chawes har tidligere udført studier, der bl.a. viste, at der var en sammenhæng mellem tilskud af fiskeolie og D-vitamin i graviditeten og risikoen for, at et barn udvikler astma. Forskningsprojekter viste, at tilskuddet var med til at reducere risikoen.

Med det nye, ambitiøse forskningsprojekt er fokus at undersøge sammenhængen mellem moderens og barnets generelle sundhedstilstand, og barnets risiko for at udvikle astma og også ADHD. Man vil se på, hvordan kosttilskud og diæt under graviditeten og i barnets tidlige liv påvirker barnets generelle sundhedstilstand og dermed risikoen for at udvikle astma og ADHD. Lidelser som Dansk BørneAstma Center beskriver som kroniske lidelser.

Overordnet vil man i forskningsprojektet bruge det, man kalder avancerede metabolomic analyser. I løbet af graviditet og barndommen måler man på mængden af en lang række små molekyler i blodet. Det sammenholder man med både moderens og barnets kost, miljøpåvirkning og genetiske data.

Projektet udføres i samarbejde med en amerikansk forskningsgruppe ved Harvard

Medical School, Boston, samt med en forskningsgruppe fra Cambridge, UK. Studiet vil give vigtig viden til de mange familier, hvor børnene er berørte af astma og adfærdsproblemet. 

– Vi ved, at det er hele familien, der bliver ramt, når et barn har en lungesygdom. Vi oplever Bo Chawes som en forsker, der kommer 360 grader rundt om de daglige problemstillinger, som fylder i hverdagen for lungesyge børn og deres familier. Det handler både om at få sin diagnose, få den rette behandling og også de psykiske konsekvenser, der knytter sig til at være kronisk syg, siger Anne Brandt og slutter

– Og så er vi meget begejstrede for, at det er den type forskning, der gør, at vi i fremtiden kan forebygge, så børnene er bedst muligt styrket fra fødslen.

 

Bo Chawes er aktiv i Lungeforeningens tværfaglige netværksgruppe for børn, unge og lunger

Børnelungefonden støttede i 2018 et forskningsprojekt på Dansk BørneAstma Center