×
×

Lettere vej til erstatning

Avisen.dk, mandag 13. november 2017:

Metalarbejdere har haft meget svært ved at få anerkendt lungesygdommen KOL som en arbejdsskade, hvis de samtidig var eller havde rygere.

Det gør ny principafgørelse op med.  Flere kan have penge til gode.

Svejsere, jernstøbere eller andre metalarbejdere, der igennem en årrække har arbejdet i et røg- og partikelforurenet arbejdsmiljø, risikerer at få lungesygdommen KOL  som arbejdsskade.

Selv hvis de primært får sygdommen på grund af udsættelsen på deres arbejde, har det indtil nu været meget svært at få nogen som helst erstatning, hvis de samtidig røg.

Men nu kan det blive lettere at få erstatning. Det skyldes, at Ankestyrelsen er kommet med en ny principafgørelse, der fungerer som en rettesnor for kommende afgørelser.

Ankestyrelsen har set på tre sager, hvor de ansatte både har røget og haft en job, der udsatte dem for risiko for KOL. Og i to af sagerne er erstatningen sat op, da røget fra jobbet bliver vægtet højere end røgen fra cigaretterne.

Det skriver avisen.dk i artiklen Trods rygning: Nu får metalarbejdere lettere vej til erstatning for KOL

Ifølge Lungeforeningen øger støv og skadelige partikler i lungerne generelt risikoen for sygdom.

Men det er kombinationen af partikler og tobaksrøg, der er særlig farlig for lungesundheden. Mennesker, der ryger, og er udsat for støv i arbejdsmiljøet, har altså en meget forhøjet risiko for at udvikle alvorlig lungesygdom.

Hos Lungeforeningen glæder man sig derfor meget over den nye principafgørelse.

Læs hele artiklen Trods rygning: Nu får metalarbejdere lettere vej til erstatning for KOL

 

Læs mere
Arbejdsmiljø
Sådan passer du på dine lunger