×
×

KOL-patienter har ofte kronisk bihulebetændelse og nedsat lugtesans

Hver 5. dansker med KOL har kronisk bihulebetændelse, der ikke behandles og mere end hver 10. har svært nedsat lugtesans. Det viser et tværfagligt forskningsprojekt fra Rigshospitalet.

Personer med KOL lider 2-3 gange hyppigere af kronisk bihulebetændelse og10 gange hyppigere af svært nedsat lugtesans, sammenlignet med den øvrige befolkning. Det viser ny forskning fra Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling, Rigshospitalet, og Lungemedicinsk afdeling, Bispebjerg Hospital. Både KOL, kronisk bihulebetændelse og nedsat lugtesans kan hver især, give nedsat livskvalitet, men livskvaliteten er yderligere forringet, hvis man har alle tre lidelser samtidig. Dette bekræfter projektets resultater.


Uerkendt og ubehandlet
Forskningen viser, at hver 5. dansker med KOL samtidig har kronisk bihulebetændelse og hver 10. har svært nedsat lugtesans. Desværre ved langt størstedelen (82%) ikke, at de har samtidig øvre luftvejs sygdom. De får derfor ikke den rigtige behandling. Ved at udbrede resultaterne fra projektet arbejder forskerne på at ændre dette:

Målet er at både øre-næse-hals og lungelæger øger fokus på, at patienterne kan have sygdom både i øvre og nedre luftveje. Det, vi kalder sygdom i ”de forenende luftveje.Vi vil gerne opfordre patienterne til selv at være opsøgende og blive undersøgt, siger læge og ph.d.-studerende Elisabeth Arndal fra Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling, Rigshospitalet.

 

Sådan bliver du undersøgt
Har du tegn på kronisk bihulebetændelse og eller nedsat lugtesans kan du bestille tid hos en privat praktiserende øre-næse-halslæge, uden henvisning fra din egen læge. Du kan også tale med din lungelæge om dine gener. Et nyt tværfagligt ambulatorium på Øre-Næse-Halskirurgisk Afdeling på Rigshospitalet vil fremover vurdere personer med svær sygdom i de forende luftveje.

 

Tegn på kronisk bihulebetændelse

  • Symptomer mere end 12 uger om året.
  • Svært ved at få luft gennem næsen.
  • Snot i næsen (enten fortil eller bagtil)
  • Trykken i ansigtet (pande, mellem øjnene, kinder)
  • Manglende/nedsat lugtesans


Behandling
Første led i at få den bedste behandling, er at blive undersøgt. Alle personer med KOL, der deltog i projektet, og fik konstateret samtidig bihulebetændelse, blev tilbudt en standardbehandling. Behandlingen består overordnet af næsespray med binyrebarkhormon, saltvandsskylning af næsen, evt. lugtesans genoptræning og evt. kikkertoperation i næsen. 

Læs historien om Anne Løfstedt, som netop lider af KOL og kronisk bihulebetændelse, her: lunge.dk/anne

Tags: 
Sundhedsfaglig redaktør: 
Læge, Ph.d.-studerende Elisabeth Arndal, Øre-næse-hovedhals kirurgisk og Audiologisk afdeling Rigshospitalet
Sidst opdateret: 
Onsdag, oktober 13, 2021