×
×

Behandling ved forværring af KOL

Alle, der har KOL vil opleve, at de har gode dage og dårlige dage.

På de dårlige dage skal der mindre til at udløse et anfald med åndenød end normalt.

Måske kommer anfaldet, selvom du sidder helt stille. Det kan også være, at du oplever mere hoste og opspyt, og måske ændrer opspyttet farve fra klart til gulligt eller grønligt.

Når en dårlig dag er usædvanlig slem, eller fortsætter med flere dårlige dage i træk, er der tale om en forværring af KOL– det som lægerne kalder en ”exacerbation i KOL”.

Det kan du selv gøre, når du har en forværring

Når du mærker, at du har en forværring af din KOL, er der flere ting du selv kan gøre.

 1. Du kan tage mere af din anfaldsmedicin, som udvider luftvejene. Den virker indenfor få minutter og har typisk en virkningsvarighed på 4 – 6 timer, men der sker ikke noget ved at tage medicinen hyppigere end dette.
  Anfaldsmedicinen vil typisk blive doseret via en spray eller en pulverinhalator. Hvis du har svært nedsat lungefunktion, kan det være, du har brug et forstøverapparat, hvor medicin i væskeform forstøves og indåndes fra en maske, der dækker din næse og mund. Det er samme slags medicin, som man kan få i spray eller pulverform, og medicinen er altså ikke mere effektiv end den fra de simple inhalatorer. Men forstøverapparatet kan være lidt nemmere at bruge,når man har det rigtig skidt med sin vejrtrækning.
   
 2. Hvis du får forebyggende medicin, som du typisk skal inhalere enten hver morgen eller hver morgen og aften, skal du ikke lave om på denne behandling, når du får en forværring. Du skal altså heller ikke tage mere af medicinen. Det vil ikke hjælpe dig.

       3. Ved en forværring vil du opleve, at du kan meget mindre end du normalt kan, og det er vigtigt, at du accepterer dette og indlægger nogle pauser i de aktiviteter du ellers normalt ville kunne klare uden pauser.

Prednisolon

Ofte vil det være nødvendigt at behandle en forværring af KOL med binyrebarkhorman i tabletform – også kaldet Prednisolon – som medfører at forværringen hurtigere overstås, og at din lungefunktion hurtigere retter sig.

Prednisolon virker ved at dæmpe den irritationstilstand der er nede i luftvejene og reducere slimhindehævelsen.

Prednisolon har en række alvorlige bivirkninger på lang sigt, men sjældent ved kortere tids behandling.

Typisk vil man vælge at give dig behandling i 7 – 10 dage, og med så kort behandling behøver du som regel ikke at være bekymret over bivirkningerne.

Hvis du meget hyppigt har brug for prednisolon-kure kan den samlede prednisolondosis dog godt blive så høj så der begynder at komme langtidsbirvirkninger, som f.eks. knogleskørhed.

Nogle gange kan det være en fordel at du har prednisolon liggende derhjemme, så du kan starte kuren efter aftale med din læge uden at skulle på apoteket først.


Bakterier
Det er ofte svært at afgøre, om bakterier spiller en rolle for en forværring, men hvis dit opspyt ændrer farve fra klart/hvidt til gult eller grønt – og måske ledsages af feber – er det et tegn på at der er bakterier i dine luftveje, som måske har udløst forværringen.

Der er 3 – 4 typer bakterier, der typisk fororsåger forværringer ved KOL, og hvis man ikke ved hvilken af dem der er tale om, er man nødt til at give dig bredspektret antibiotika for at slå dem ned – det er sjældent tilstrækkeligt med almindelig penicillin, men der findes specielle penicilliner som kan være udmærkede.

Hvis du hyppigt har forværringer kan det – som med prednisolon – være en god ide at du har en antibiotikakur liggende derhjemme, som du kan opstarte efter aftale med din egen læge uden at skulle på apoteket først.

Hvis det tidligere har været vanskeligt at slå dine infektioner ned, eller du har nogle specielle bakterier i dine luftveje, kan det være en god ide at få sendt dit opspyt til mikrobiologisk undersøgelse, hvor man dels finder ud af hvilke bakterier der er tale om – dels hvad de kan behandles med.

 

Kort og godt om behandling af forværring af KOL

 • Ved en forværring skal du tage mere af din anfaldsmedicin. Den virker indenfor få minutter.
 • Du skal ikke tage mere af din forebyggende medicin – det vil ikke hjælpe dig.
 • Tag den med ro, og indlæg nogle flere pauser end du plejer at gøre.
 • Ofte vil binyrebarkhormon i tabletform (Prednisolon) gøre at du kommer dig hurtigere over forværringen. Hav eventuelt en prednisolonkur liggende derhjemme, som du kan starte efter aftale med din egen læge.
 • Antibiotika kan være nødvendigt, hvis dit opspyt bliver gult eller grønt i farven og du evt. får feber. Det kan også være en god ide at have en antibiotika-kur liggende derhjemme som du kan opstarte efter aftale med lægen.
 • Det kan være fornuftigt at sende dit opspyt til undersøgelse for bakterier, for at finde den helt rigtige antibiotiske behandling. Det kan du også aftale med din læge.
Sundhedsfaglig redaktør: 
Ejvind Frausing, overlæge, Lungemedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital