×
×

Brian har KOL og søvnapnø og får hjælp til en bedre søvn

Har du en lungesygdom, skal du være særligt opmærksom på tegn på søvnapnø. Sammen med den nedsatte lungefunktion kan det være en livstruende cocktail.

Søvnapnø forhindrer kroppen i at gå ned i den dybe søvn, som giver hjernen den mest effektive restitution.

Når jeg kom hjem fra arbejde, sad jeg og stenede uden at hjælpe til med noget i huset. Tænk at sove i mere end to timer uden at vågne. Det bliver fantastisk.


Brian Erichsen, lever med KOL og søvnapnø
 

Brian Erichsen har KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom), men han drømmer om at slippe af med sin søvnapnø, så han ikke skal gå og være træt hele tiden. Heldigvis er udsigten til det rigtig god.

Du kan læse Brians personlige historie her, hvor en af Danmarks største eksperter i søvnapnø, overlæge Philip Tønnesen, også fortæller om, hvad der sker, når du lider af søvnapnø, og hvilken behandling, der findes.

 

Brian drømmer om at sove mere end to timer i træk

Brians kone Lise havde fundet sig i det i mange år. Hendes nattesøvn blev afbrudt af Brians snorken, og stadig oftere blev hun opmærksom på, at han holdt vejret i lange perioder ad gangen. Nogle gange så længe, at hun skubbede til ham for at få ham i gang igen.

- Det kom snigende med de pauser i vejrtrækningen. Det blev værre og værre, og jeg lå tit vågen i lang tid, når Brian ikke trak vejret, fortæller hun.

Brian var egentlig et typisk offer for søvnapnø: Han er en mand, som udgør 80 % med diagnosen, og han havde KOL. Det vidste han dog ikke noget om endnu. Brians ”held i uheld” var en alvorlig lidelse i bugspytkirtlen, som betød akutte indlæggelser, hvilket fik lægerne til at kigge nærmere på hans tilstand.

- Jeg havde ikke fejlet noget i 30 år, men pludselig var jeg på sygehuset hele tiden. Og efter operationen i bugspytkirtlen fik jeg det bare ikke bedre, selvom der gik lang tid, siger Brian.

 Ved en MR-scanning fik en læge øje på en plet på den nederste del af Brians ene lunge, og kort efter kunne lægerne stille en ny diagnose oven i den kroniske lidelse i bugspytkirtlen: Brian havde moderat KOL med en lungefunktion på 55% af det normale.


Et heldigt hospitalsophold

I dag mener Brian, at han var heldig. Hans KOL blev opdaget i tide. Chokket skulle lige lægge sig hos ham.

– Jeg tror, at alle skal igennem en periode med selvbebrejdelse, før de kan komme videre, tænker Brian i dag. Han røg i smug og ragede en slem lungebetændelse til sig, som ramte rigtig hårdt. Det blev en øjenåbner for mig, for jeg kunne se på sygeplejerskerne, hvor alvorligt syg jeg var, siger Brian.
 

Han stoppede helt med at ryge – og uden særligt meget hjælp udefra.

– Jeg har en skrap kone i stedet for, griner han.


Bedre søvn

– Men helt ærligt: Det starter jo hos mig selv. Lise er en fantastisk støtte, men jeg er nødt til at stå fast og have viljen til at ændre mit liv. Ellers ændrer det ikke på noget. Heldigvis lykkedes det Brian at ændre på en hel del.

Han går i fitnesscenter, går ture med hunden, tager med ud at handle. Da han startede på løbebåndet, kunne han kun klare 200 meter. I dag går han gerne 4 km. Men Lise var ikke færdig med at hjælpe sin mand.

 

KOL og søvnapnø – en dum blanding

Det var nemlig også Lise, der greb chancen for at spørge lægen, om hendes mands snorken kunne skyldes søvnapnø.

- Jeg var lidt overrasket over, hvor alvorligt lægen tog det. Hun fik med det samme indstillet Brian til en undersøgelse, siger Lise.

Mange bliver lige så overraskede som Lise, når de hører, hvor meget søvnapnø kan betyde for livskvaliteten. Og ikke mindst mennesker med en lungesygdom, forklarer overlæge på Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital Philip Tønnesen, som er en af Danmarks største eksperter i søvnapnø.

– Når du har KOL, bliver du træt, når du er i aktivitet. Men når du har søvnapnø, er du træt, når du er inaktiv; foran fjernsynet, i biografen. Så når du lider af begge dele, er det klart, at du er træt meget af tiden, forklarer han.

Den konstante træthed går ud over den daglige livskvalitet. Men kombinationen af de to lidelser udgør også en alvorlig risiko for helbredet. Både KOL og søvnapnø giver iltmangel, og iltmangel øger risikoen for bl.a. forhøjet blodtryk, blodprop i hjernen og forkalkning af årerne omkring hjertet.

- Langt de fleste med KOL er tidligere rygere, så deres årer er allerede disponeret for forkalkning. Og søvnapnø kan få KOL-patienters tilstand til at forværres meget hurtigere, siger Philip Tønnesen.

 

Ubevidst angst for kvælning

Så der var altså al mulig grund til, at Brian Erichsens læge sendte ham videre til undersøgelse. Brian fik noget udstyr med hjem, som han skulle sove med, og allerede i den følgende uge ringede lægen med besked om, at han havde søvnapnø i svær til middelsvær grad med ”apnø” 28 gange i timen.

Det vil sige, at Brian ca. hvert andet minut stopper med at trække vejret, indtil hans krop reagerer ved at kickstarte vejrtrækningen. ”Apnø” er betegnelse for de gange, man stopper med at trække vejret. Hver apnø varer måske ca. 30 sekunder. Hos nogle patienter er der målt apnøer på 2-3 minutter.

De lange perioder uden ilt er en ganske stor belastning af kroppen. – Jeg var på en konference, hvor en psykolog forklarede tilstanden hos en patient med apnø som en konstant, ubevidst angst for at blive kvalt. Kroppen producerer mere stress-hormon, der er øget risiko for inflammation, og hjertet frigiver et stof, som stimulerer produktion af urin, så man også vågner og skal tisse flere gange på en nat, forklarer overlæge Philip Tønnesen.

Søvnapnø forhindrer kroppen i at nå ned i den dybe søvn, som giver hjernen den mest effektive hvile. Hjernen bliver vækket, hver gang patienten ikke kan få vejret, selvom patienten ikke selv mærker til det. Det er derfor, patienterne er så udmattede og søvnige hele tiden, selvom de tror, at de har sovet i mange timer. Et CPAP-apparat med maske kan hjælpe mennesker med søvnapnø. Du kan læse mere på www.snorker.dk

 

Træt af altid at være træt

Ved nærmere eftertanke kunne Brian godt se, at han passede på mange af de punkter, der findes på listen over apnø-skavanker: Ud over, at Lise brokkede sig over hans snorken, var han opmærksom på, at han ofte var vågen og skulle op om natten, og at han havde følelsen af aldrig at være udhvilet, selv når han stod op efter 8 timers søvn.

– Når jeg kom hjem fra arbejde, sad jeg og stenede uden at hjælpe til med noget i huset, indtil jeg skulle i seng, siger han.

Lise minder Brian om, at lægen også sagde, hans blodtryk var højt. Og Brian nikker til det sidste punkt på listen, manglende sexlyst. – Ja, det tænker man ikke meget på, når man er dødtræt hele tiden.

Den gode nyhed for Brian og Lise er, at søvnapnø har en meget effektiv behandling. Philip Tønnesen har fulgt den imponerende udvikling af de såkaldte CPAP-apparater, siden han startede med at arbejde med søvnapnø i 1992 på Gentofte sygehus.

– Søvnapnø skyldes, at patientens svælg klapper sammen og forhindrer vejrtrækningen. Et CPAP-apparat er en pumpe med påmonteret slange og maske, der skaber et let tryk både ved ind- og udånding, så svælget holdes åbent – og der er sket en ren revolution, siden jeg så de første.

Maskerne er i dag små og elegante i stedet for store og klodsede, og apparatet er stort set lydløst, siger overlægen. Han anbefaler apparatet til alle med søvnapnø, og hans erfaring siger, at en stor del patienter mærker forskellen næsten omgående.


Drømmen om god søvn

Brian vil gøre en stor indsats for at vænne sig til at sove med CPAP-apparatet: – Jeg har jo hørt meget positivt om CPAP. Min læge fortalte, at hun selv havde lidt af søvnapnø, og at hun havde fået en masse energi, efter hun fik apparatet. Jeg har læst indlæg på nettet fra andre, som siger, at apparatet havde givet dem et helt nyt liv, siger Brian entusiastisk.

På nettet var han ellers blevet lidt forskrækket over at se nogle CPAP-masker, der dækker hele ansigtet. - Jeg sagde, at hvis jeg skulle have sådan en Darth Vader-hjelm på, så ville jeg også have stemmeforvrængeren med!

Lise ryster let på hovedet over sin mand. Hun har grund til at være tilfreds med, at det faldt hende ind at nævne søvnapnøen for lægen den dag. Og hun er ikke nervøs for at komme til at sove ved siden af en maskeret mand.

– Jeg håber bare, at CPAP’en kan påvirke Brians KOL positivt, siger hun – og tilføjer, at hun også ser frem til at kunne sove mere roligt om natten.

Selvom Brian kan forvente at mærke den største forskel i dagtimerne, hvor CPAP-apparatet skal fjerne trætheden og give ham mere energi, ser han også frem til en ny natteoplevelse.

– Tænk at sove i mere end to timer uden at vågne. Det bliver fantastisk, siger han.


Er du i tvivl, om du har søvnapnø?

Se tegn på søvnapnnø her

Kategori: