×
×

Risiko for KOL?

Hvis du ryger, har du som udgangspunkt risiko for KOL.

Mellem 35-50 % af alle rygere udvikler før eller siden KOL. Hvis du er ryger eller har været ryger i en årrække, er det en god ide at få tjekket din lungefunktion mindst en gang om året.

Hvis du arbejder i et støvet arbejdsmiljø, hvor du bliver udsat for gasser og partikler, kan du også have risiko for at udvikle KOL. Særligt hvis du også ryger. Læs mere om miljø og KOL

Der er noget, der tyder på, at kvinder tåler rygning dårligere end mænd. Det gælder for flere sygdomme, bl.a. hjertesygdom, lungekræft men også KOL. Læs mere om kvinder og KOL 

 

Som lægen sagde til mig i sin tid: det er på grund af røg og møg, at jeg har fået [KOL]. Og det er det, jeg siger til folk: Ja, det er på grund af røg og møg. For ja, jeg har røget. Men jeg har trådt mine barnesko på eternitfabrikken, og det er asbesten.

Anette, KOL-patient

 

Har du risiko for KOL? - test dig selv:

  • Hoste?
  • Åndenød?
  • Pibende/hvæsende vejrtrækning?

Hvis du i mere end 2 måneder oplever hoste, åndenød, pibende/hvæsende vejrtrækning, så bør du gå til læge og få målt din lungefunktion ved en lungefunktionsmåling. Målingen kaldes også  for en lungefunktionstest, en spiometri eller en lungetest.

Her kan du læse mere, om hvordan dit lungetjek foregår.

 

Se også KOL siderne: KOL - Kronisk Obstruktiv Lungesygdom ⇒ Symptomer på KOL ⇒ Sådan kan du blive testet for KOL ⇒ Ny med KOL? ⇒ Hvilken KOL-patient er du? ⇒ Gode råd ved KOL ⇒ Det sker der ved KOL ⇒ KOL findes i flere grader ⇒ Årsager til KOL ⇒ KOL behandling ⇒ Forværring af KOL

 

Mange har KOL uden at vide det

KOL er en sygdom, der tit først bliver opdaget, når halvdelen af lungefunktionen er tabt. Du kan altså have begyndende KOL uden at vide det.

En simpel måling af din lungefunktion fortæller dig hurtigt, hvordan dine lunger har det. En tidlig diagnose er vigtig, så du kan komme i den rette behandling og bremse sygdommens udvikling.

Er du i risikogruppen for at udvikle KOL, så ring til din læge, hvis du har nogle spørgsmål eller bestil tid til en lungefunktionmåling med det samme.

 

Og så har jeg fået ødelagt mine lunger med[…] asbest, som mekaniker. Med bremsestøv og koblingsstøv. Det er faktisk det, jeg har fået [KOL] af. Og så har jeg røget. […] Jeg kan ikke se, [rygningen] har det store [at gøre med sygdommen]. Jeg har røget siden før jeg blev konfirmeret.

Finn, KOL-patient

 

Læs mere om KOL her.

Sundhedsfaglig redaktør: 
Peter Lange, overlæge, professor, Hvidovre Hospital