×
×

Sørens astma var fejlmedicineret

Sørens astma var fejlmedicineret

Har du astma, er det vigtigt at være sikker på at du ikke bliver fejlmedicineret.

Får du den forkerte medicin kan din astma føles værre.

Dine lunger udvikler sig hele tiden. Følger du med den udvikling, kan du være med til at undgå at din astma bliver fejlmedicineret.

Det er dejligt, at jeg har det bedre. Men jeg kan ikke lade være at være ærgerlig over, jeg ikke fik medicinen ændret noget før. Det er mange år, som er gået, hvor jeg kunne have haft nogle andre muligheder, hvis jeg løbende havde fået tjekket mine lunger og justeret min medicin. Men jeg er jo ikke specialist i astma-medicin.

Søren Stage Andersen, har astma

 

Sørens astma var fejlbehandlet

Havde Søren Stage Andersen ikke drømt om at komme på politiuddannelsen, var det måske aldrig blevet opdaget, at hans astma var medicineret var forkert.

I dag er Sørens astma nærmest neutraliseret – og drømmen om at komme i uniform har fået fornyet liv.

I mange år levede Søren med sin skæbne. Han var en aktiv dreng, der dyrkede alle tænkelige sportsgrene.

Men han mærkede også, at hans astma hver gang lagde en dæmper på ham, når det blev rigtig hårdt.

Han havde set skolekammerater og venner vokse fra deres børneastma – uden at det samme skete for ham.

- Jeg havde nok bare affundet mig med det: Sådan er astma altså. Sådan skal det være for mig, fortæller Søren.

Men den 26-årige fynbo blev alligevel ved med at interessere sig for fysisk aktivitet.

Han spillede fodbold, svømmede, dyrkede gymnastik og løb.

Han tog også en bacheloruddannelse i idræt ved Syddansk Universitet. Drengedrømmen om at blive politibetjent var svær at slippe – selvom Søren godt vidste, at Politiskolen i årevis havde afvist alle kandidater med astma.

Se hvad symptomerne på astma er.


Dumpet test – men ny undersøgelse

I 2013 tog Søren kontakt til politiuddannelsen for at forhøre sig: Var der alligevel en åbning, så en voksen med astma kunne få lov til at tage hul på uddannelsen?

Og det var der. En professor og overlæge på Bispebjerg Hospital havde taget initiativ til en aftale med Politiskolen.

- Rigspolitiets læge henviste mig til undersøgelse i lungeambulatoriet på Bispebjerg Hospital, men her dumpede jeg desværre klart, fortæller Søren.

Lungefunktionsmålingen viste, at Sørens astma var langt fra de acceptable talværdier.

Hos professor, overlæge Vibeke Backer på Bispebjerg Hospital fik Søren en grundig undersøgelse.

Professoren opdagede hurtigt, at Søren fik en børnedosis af sin medicin, som var alt for lav til ham.


- Min dosis blev sat op til det firedobbelte. I andet forsøg lavede jeg en perfekt måling af lungefunktionen. Jeg lavede også en ”Mannitolprovokation”, der skal være negativ, før man får den sidste astma test – den ret så ubehagelige hyperventilationstest. Den bestod jeg også, og så var banen klar, fortæller Søren.

Desværre var det for sent at ansøge om optagelse på politiuddannelsen på det tidspunkt!

 

Uddannelsen forsinket

Søren skulle nu vente et år, før han igen kunne ansøge. Men mens han gik og ærgrede sig, begyndte Søren at mærke, hvordan han fik det bedre og bedre.

Ved den første Mannitolprovokation efter hans medicinering blev ændret, havde han ikke mærket nogen stor ændring i sin astma, selvom tests viste, at hans lungefunktionstal blev bedre.

Ændringerne slog igennem i hans daglige færden.

Søren fortæller igen:

- Det er dejligt, at jeg har det bedre. Men jeg kan ikke lade være at være ærgerlig over, jeg ikke fik medicinen ændret noget før. Det er mange år, som er gået, hvor jeg kunne have haft nogle andre muligheder, hvis jeg løbende havde fået tjekket mine lunger og justeret min medicin. Men jeg er jo ikke specialist i astma-medicin.


En prøve Søren kan klare

Til gengæld er Søren i fin form. Sammen med en kammerat har Søren testet sig selv i forhold til kravene i politiuddannelsens fysiske prøve. Du finder kravene udførligt beskrevet på uddannelsens website.

Prøven er krævende – men den overstiger ikke længere Sørens formåen.

- Det er en hård prøve, og jeg skal sørge for at træne op til den. Men det er en prøve, jeg godt kan klare, det er jeg sikker på, siger Søren.

Brevet fra politiuddannelsen kom ind ad brevsprækken i sommerferien. I slutningen af august var Søren til den første af de fire prøver, der vurderer kandidaternes faglige og psykiske

kompetencer og deres evne til at samarbejde.


Ingen garanti, men på lige fod med alle andre

Der er ingen garanti for, at Søren ender med at blive politiaspirant.

Men hvor hans muligheder tidligere var lig med nul, har han i dag lige så gode chancer som alle andre unge mennesker.

Selv hvis hans politidrøm ender med ikke at blive opfyldt, har Søren allerede meget at takke uddannelsen for.

Han fortæller:

- Hvis ikke jeg havde forfulgt min drøm, havde jeg aldrig mødt Rigspolitiets læge Carsten Herfelt, som sendte mig til Bispebjerg Hospital. Og så havde jeg nok heller aldrig mødt professor Vibeke Backer. Takket være hendes initiativ er der nu sat en bremser for, at unge på politiuddannelsen bare helt automatisk bliver afvist pga. astma. Vibeke Backer opdagede også fejlen i min medicinering. Ellers kunne jeg have levet resten af livet med de samme, fysiske begrænsninger, jeg havde før. Selv hvis jeg ikke klarer prøven, har jeg alligevel fået meget ud af det.


Troen er stærkere end nogensinde

Søren lever stadig med sin skæbne og gør sig umage med ikke at tænke på det år, hans ansøgning til politiuddannelsen blev udskudt på grund af en “positiv” astmatest.

Han skal opnå en ”negativ” astmatest, som er et udtryk for velbehandlet astma, for at kunne komme videre til optagelsesprøve. Søren prøver også at undgå at tænke på, at han med den rette medicin målrettet kunne have forberedt sig på uddannelsen meget før.

Til gengæld fortæller Søren:

- Motivationen, efter jeg kunne indsende min ansøgning, er helt i top. Jeg skal blive ved at tage medicin hver dag. Men jeg har aldrig haft det bedre, jeg træner hver dag, og min tro på, at jeg klarer prøven, har aldrig været større.

Optagelsen til politiuddannelsen blev afgjort over en længere prøveperiode i efteråret 2014.

De udvalgte fik besked, da alle kandidater havde været alle prøver igennem.
 

Sørens optagelse på Politiskolen

I slutningen af november 2014 fik Søren den glædelige besked, at han var blevet optaget på Politiskolen.

Søren har skrevet dette til Lungeforeningen:

- Jeg vil bare gerne fortælle alle i Lungeforeningen, at jeg er blevet optaget på Politiskolen! Jeg er ovenud lykkelig og glad for det, og jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang. Jeg har før været begrænset pga. min astma, så derfor er det jo ligeså meget en god sejr for mig pga. astmaen. Og så fik jeg jo netop vist, at vi med en lungesygdom kan det samme som alle andre.

Har du også og vil du være sikker på du får din rigtige medicin, skal du tage forbi din læge.

Kategori: