×
×

Astma, allergi, eksem og næsepolypper er forbundet

Når du har astma, er det normalt, at du også har en eller flere andre lidelser. I hvert fald hvis du er blandt de 50-70 pct., som har den type astma, der hedder type 2 astma. Den er kendetegnet ved en bestemt type af betændelse i kroppen, kaldet type 2 betændelse. Samme betændelse er også til stede ved allergi, atopisk eksem og næsepolypper (tilstoppet næse). 

Nogle har kun astma, andre har én eller flere af de andre lidelser. Det kommer an på, hvor mange organer type 2 betændelsen har sat sig på. Astma er ikke årsagen til, at du måske også har allergi, atopisk eksem eller næsepolypper. Det er derimod type 2 betændelsen i kroppen, der er den underliggende årsag til alle lidelserne. 

 

Hvad betyder sammenhængen?
Sammenhængen mellem type 2 lidelserne betyder, at de forskellige sygdomme både kan mildne og forværre hinanden. Har du ro på din astma, er der større chance for, at eksem, allergi og næsepolypper er velkontrolleret. Oplever du derimod ofte astmaanfald og har mange symptomer, er risikoen for, at de andre type 2 sygdomme også blusser op større. Derfor er det ekstra vigtigt, at alle sygdomme så vidt muligt forbliver i ro, så de ikke forværrer hinanden. 

 

Fortæl lægen om de andre sygdomme for bedst behandling
Oplever du én eller flere af de andre type 2 sygdomme, er det vigtigt, at du fortæller det til din læge, så du kan få en helhedsorienteret behandling, der hjælper på tværs af lidelserne. Faktisk kan nogle typer astmabehandling også lindre nogle af de andre type 2 lidelser.

Har du flere type 2 sygdomme, vil det ofte gavne dig, at du får en henvisning til en specialist eller hospitalsafdeling, der kan behandle dig på tværs af sygdommene. Vær opmærksom på, at det danske sundhedssystem er opdelt efter organtyper, så du skal være tydelig med, hvilke symptomer du har, så du kan få den rette behandling. 

Kontakt en af vores rådgivere for at få vejledning til at komme igennem behandlingssystemet.

 

Astma og allergi 
Allergi er en meget udbredt lidelse i Danmark. Omkring en million voksne danskere oplever symptomer på allergi i større eller mindre grad, nogle sæsonbetonet, andre året rundt. Kun halvdelen har fået stillet diagnosen, og mange får derfor ikke nødvendigvis den rette behandling. Af de 325.000 danskere, der har astma, har omkring 200.000 af dem også allergi. 

Allergi kan udløse astmaen eller forværre den. Derfor skal du, hvis du har astma, sørge for at blive undersøgt for allergi. Viser det sig, at du har allergi for pollen, husstøvmider, pelsdyr eller andet, bør du så vidt muligt undgå det, du er allergisk overfor. 

Afhængigt af, hvor allergisk du er, bør du få behandling for din allergi. Dels fordi allergi kan være meget forstyrrende i hverdagen med nyseanfald, kløe og ubehag – og kan blive værre, hvis du ignorerer det. Og dels fordi allergi ligesom astma er en type 2 betændelse, kan det have en positiv effekt på astmaen, hvis når du lindrer allergien. For nogle kan en vaccinationsbehandling for allergien lindre nogle af astmasymptomerne. Det er vigtigt, at din læge ved, at du både har astma og allergi.

Læs mere om astma og allergi 

Lungeforeningens Forskningsfond har støttet forskningsprojekt om allergivaccination som forebyggelse af astmaforværring, se resultaterne her  

Læs mere om, hvordan en allergivaccination foregår på apoteket.dk

 

Astma og atopisk eksem 
Atopisk eksem er en almindelig hudsygdom, som rammer helt op mod hvert femte barn. Mange vokser fra det i løbet af barn- eller ungdommen, men for en tredjedel fortsætter eksemet ind i voksenlivet. Faktisk har tæt på 5 % af alle voksne danskere atopisk eksem i større eller mindre grad.  Og hele 80 % af dem har type 2 betændelse.  Derfor ser man ofte, at folk med eksem også har andre type 2 sygdomme som astma og allergi.

Atopisk eksem kan være utroligt generende. Det klør uhæmmet og giver røde plamager, der blusser op rundt omkring på kroppen. Kløen gør det svært at koncentrere sig, mens mange er kede af de røde plamager. Fedtcreme er basal behandling, men dertil kommer en bred vifte af behandlingsmuligheder. Nogle af disse behandlinger kan også have en positiv effekt på astmaen, ligesom nogle astmabehandlinger kan lindre eksem og kløe. Dette fordi astma og atopisk eksem begge er type 2 sygdomme. 

Har du atopisk eksem, eller har du tidligere haft atopisk eksem, så fortæl din læge det. Jo mere din læge kender til hele din sygdomshistorie, jo bedre hjælp kan du få. Det er muligt, at du skal videre til en specialist for at sikre, at du får den bedst mulige behandling, der hjælper på tværs af de forskellige type 2 sygdomme.

 

Astma og næsepolypper
Næsepolypper er små udposninger, der opstår i slimhinden i næsen og/eller bihulerne. Hvert år udvikler en ud af 1.000 danskere symptomer på næsepolypper. Hver anden med næsepolypper har type 2 betændelse.  Og omkring to ud af tre af dem, der er hårdt ramt af næsepolypper og kronisk betændelse i slimhinden i bihulerne, har også astma. 

Næsepolypper kan føles som at have tilstoppet næse. Det gør det svært at trække vejret gennem næsen og kan føre til snorken og forstyrret nattesøvn. Afhængigt af størrelsen på næsepolypperne kan du også miste din lugte- og smagssans, så du slet ikke kan smage mad og drikke. Og det kan forringe din livskvalitet.

Næsepolypper kan som regel lindres med næsespray, men desværre vender udposningerne nogle gange tilbage. Derfor får nogen bortopereret næsepolypper hos en øre-næse-hals-læge, men desværre kommer de ofte igen. 

Næsepolypper skyldes ligesom astma type 2 betændelse – betændelsen sidder blot på et andet organ. Nye undersøgelser viser, at noget af den type 2 behandling, der også findes til behandling af svær astma, kan være med til at lindre næsepolypper.  

Har du både astma og tegn på næsepolypper, er det vigtigt, at du fortæller din læge det. Jo mere din læge kender til hele din sygdomshistorie, jo bedre hjælp kan du få på tværs af de forskellige sygdomme. Det er muligt, at du skal videre til en specialist for at få den rette behandling, der tager højde for, at du har flere type 2 sygdomme.

Se en video med Kasper Aanæs, overlæge ved Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet, hvor han fortæller mere om sammenhængen mellem astma og næsepolypper her

Sundhedsfaglig redaktør: 
Charlotte Suppli Ulrik, professor, overlæge, dr.med., Lungemedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital
Se også: 
Sidst opdateret: 
Onsdag, oktober 20, 2021