Lungedagen 2018: Tusindevis af danskere fik lungetjek | Lungeforeningen
×
×

Lungedagen 2018: Tusindevis af danskere fik lungetjek

Printer-friendly version

Onsdag 21. november blev der pustet lidt ekstra rundt omkring i Danmark. Den årlige international Lungedag blev afholdt med over 100 arrangementer rundt om i hele landet.

Vi er meget taknemmlige over, at der er så mange sundhedsprofessionelle, der ønsker at bakke op om dagen og hjælpe danskerne til få tjek på deres lunger.


Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen

Her stod sundhedsprofessionelle klar til at tage i mod danskerne og tilbyde lungefunktionsmålinger. Mange steder kunne man også få information om symptomer på kroniske lungesygdomme, tjek på inhalation (vejledning i brug af inhationsmedicin) eller en snak om røgfrihed, vejrtrækning, træning og mad.


Dagen gør en forskel
Lungeforeningen står bag den årlige Internationale Lungedag, hvor både apoteker, kommuner, hospitaler, læger og frivillige i Lungeforeningen opfordrerer danskere, der har hoste, slim fra lungerne og åndenød i mere end 2 måneder til at få en lavet en lungefunktionsmåling. Formålet med dagen er at finde de mennesker, som går rundt med en lungesygdom, uden at de ved det, og få dem videre til egen læge, så de kan komme i behandling.

- Hvert år til Lungedagen er der ca. 19%, der bliver sendt videre til egen læge med henblik på yderligere udredning, så denne dag er uhyre vigtigt i forhold til at finde de mennesker, der har en lungesygdom uden, at de ved det. Vi er meget taknemmlige over, at der er så mange sundhedsprofessionelle, der ønsker at bakke op om dagen og hjælpe danskerne til få tjek på deres lunger, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

Hør indslag i P4 Østjylland Nyheder (ca. 02:25 minutter inde i udsendelsen) med direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt

Se indslag i TV Lorry fra Hvidovre Hospital (ca. 03:00 minutter inde i udsendelsen), hvor der blev foretaget lungefunktionsmålinger i anledning af Lungedagen.


Symptomer kan forvekles
Op mod 600.000 danskere har en kronisk lungesygdom, men alt for mange er ikke selv klar over det. Udfordringen ved alle kroniske lungesygdomme, også de mere sjældne typer, er, at symptomerne kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form eller alder. Derfor er budskabet på Lungedagen, oplever du, hoste, slim fra lungerne og åndenød i mere end 2 måneder, så bør du få lavet en lungefunktionsmåling.

Lungerne udvikler sig fra vi bliver født og er først færdigudviklet omkring 25-års alderen. Hos alle voksne mennesker falder lungefunktionen i takt med, at man bliver ældre, men hvis lungefunktionen falder for meget og for hurtigt, kan det være et tegn på lungesygdomme som fx KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) eller astma.

- Vi ved fra undersøgelser, at danske lungepatienter i gennemsnit er 68 år gamle, før de kommer i behandling for KOL. Mange af dem har kun halvdelen af deres lungefunktion tilbage, når de får deres diagnose. Min klare opfordring er, at hvis du oplever symptomer som hoste, slim fra lungerne eller åndenød i mere end 2 måneder, så skal du få lavet en lungefunktionsmåling, siger professor og overlæge ved Herlev Hospital, Peter Lange.


127 arrangementer i over 80 kommuner
På Lungedagen kunne du få et lungetjek i hele landet, og for andet år i træk støttede Bilka også op om dagen. I stort set alle Bilkaer kunne du lægge vejen forbi på dagen, og i Bilka i Aalborg og Hundige havde orangutangen Rynke lagt vejen forbi at sætte fokus på de lunger, vi alle er så dybt afhænige af uanset, om vi er børn eller voksne. Team Rynkeby støtter også lungesagen, når skoleelever rundt om i hele Danmark løber for at indsamle penge til Børnelungefonden.

Hør indslag i P4 Østjylland Nyheder (ca. 03:20 minutter inde i udsendelse), hvor Mette Frost Schrøder, projektleder i Bilka Marketing og Annae Brandt, direktør i Lungeforeningen, udtaler sig.


Fakta om International Lungedag
Lungedagen er en årlig dag, der finder sted hver 3. onsdag i november. Lungeforeningen står bag dagen, hvor apoteker, regioner, kommuner, læge og frivillige i Lungeforeningen samarbejder om at tilbyder danskerne lungetjek. Udover lungetjek tilbydes der også flere steder vejledning til rygestop, inhalationsmedicin (Tjek på inhalation), kost og generel viden om lungesymptomer og lungesygdomme.

Den tidlige opsporing er i fokus på lungedagen. Formålet er at finde de mange danskere, der har en lungesygdom uden, at de selv er klar over det. Der er typisk omkring 19 % af deltagerne på Lungedagen, der sendes videre til egen læge med henblik på yderligere udredning.

Tak til alle for en fantastisk Lungedag.

Læs mere om Lungedagen

Hør indslaget om Lungedagen i P4 Østjylland Nyheder, 21. november 2018 med direktør Anne Brandt