Er idiopatisk lungefibrose arveligt? | Lungeforeningen
Bemærk: Du kan som bruger af lunge.dk for øjeblikket ikke ændre dine oplysninger på din profil. Dette skyldes, at Lungeforeningen opdaterer hjemmesiden, så den lever op til den nye persondataforordning fra EU .
 
×
×

Er idiopatisk lungefibrose arveligt?

Er idiopatisk lungefibrose arveligt?
Spørgsmål

Min mand er desværre død af idiopatisk lungefibrose, og hans søster har også sygdommen. Derfor vil jeg gerne vide, om sygdommen er arvelig? Jeg er nemlig meget bekymret for, om mine børn får sygdommen.

På forhånd mange tak.

Venlige hilsener

Jytte

Svar

Idiopatisk lungefibrose (ILF) rammer et par hundrede danskere hvert år. Idiopatisk betyder "ukendt årsag", hvilket betyder, at sygdommen er en samling af flere forskellige sygdomme, med det fælles træk, at de fører til fibrose (arvæv) i lungene.

I knap 5 % af tilfældene er der fundet en familiær sammenhæng, hvor der rettes mistanke til arvelig sammenhæng (generne). Men der er endnu ikke påvist nogen genetiske markører for ILF. Det vil sige, at man ikke kan screene eller spekulere i mekanismen bag lidelsen. Du skal altså ikke umiddelbart være bekymret for, at dine børn også får sygdommen.

Du kan læse mere om lungefibrose her

Som medlem af Lungeforeningen er du også meget velkommen til at blive tilmeldt vores netværk for lungefibrosepatienter og pårørende - kontakt sekretariatet på mail: jd@lunge.dk eller tlf.: 38 76 00 35.

Mange hilsner

Thomas, læge