×
×

Stabilitet og ro ind i min hverdag med IPF?

Spørgsmål

Jeg er netop blevet diagnosticeret med IPF (Idiopatisk Pulmonal Fibrose), og jeg føler, at jeg får sværere og sværere ved at opretholde min normale hverdag. Det er som om, at ingenting er som før. Jeg ville høre, om jeg kunne få nogle ideer til at få noget stabilitet og ro ind i min hverdag, og hvordan jeg kan finde nye aktiviteter og glæder, jeg kan påskønne i hverdagen. 

Svar

Svar fra Laura Gylling Skov, psykolog 

Det er normalt at opleve en følelse af, at ingenting er som før, når man får en kronisk sygdom som IPF. Når du oplever, at du ikke længere kan opretholde din normale hverdag, vil jeg opfordre dig til at tænke, at du i stedet er i gang med at skabe dig en ny ’normal’ hverdag. Her er det vigtigt at have fokus på, hvilke ting der giver dig glæde og energi - fx en gåtur, at læse, tid med familie og venner eller andet. Det centrale er at prioritere dét, der bidrager positivt til din nye hverdag, og få hjælp til de ting, der udmatter dig fysisk og mentalt. At skulle finde en ny hverdag pga. sin lungesygdom kan være rigtig frustrerende, følelsesmæssigt sårbart og kræver en høj grad af accept. Det kan være svært at have en sygdom, som ikke ret mange kender til, derfor kan det være en stor hjælp at tale med andre, der også har IPF. Det er en god mulighed for at lære af andres erfaringer samt etablere nye relationer med ligesindede, der kan sætte sig ind i det, du oplever, på en måde, som andre ikke kan.

Hvis du har brug for flere råd og inspiration, kan du blive en del af en af Lungeforeningens netværksgruppe for medlemmer med lungefibrose. → Find den på lunge.dk/lokal/lungefibrose-netvaerket