×
×

Årlig verdensdag for tuberkulose

Torsdag 24. marts 2016 er det International Tuberkulose Dag.

I år er det 134 år siden, at læge Robert Koch fandt årsagen til tuberkulose (TB). Temaet for dette års verdensdag for tuberkulose er "Unite to End TB", som kan oversættes til "Lad os stå sammen om at bekæmpe tuberkulose".

Og der er i høj grad brug for fokus på sygdommen:

  • I 2013 fik 9 millioner mennesker tubekulose og 1,5 milllioner døde af tuberkulose på verdensplan
     
  • Tuberkulose er den infektionssygdom, der kræver flest dødsfald på verdensplan næst efter HIV
     
  • I de seneste 10 år er der registret mellem 300 og 400 tilfælde af tuberkulose årligt i Danmark
     
  • Mere end halvdelen af de smittede er indvandrere fra lande i verden med en høj forekomst af tuberkulose
     
  • Typisk er indvandrere blevet smittet i udlandet, og danskere er smittet i Danmark. Der forekommer sjældent smitte mellem indvandrere og danskere
     
  • Der er en høj forekomst af tuberkulose blandt socialt udsatte i Danmark, især blandt danske og grønlandske mænd
     
  • De seneste par år er der set de første to tilfælde af ekstremt resistent tuberkulose i Danmark, som er meget vanskelige at behandle

Tuberkulose er ikke udryddet i Danmark
I Danmark er tuberkulose en sjælden sygdom, men blandt nogle befolkningsgrupper, er der en ekstraordinær høj forekomst af tuberkulose bl.a blandt danske og grønlandske mænd.

- De fleste danskere tror, at vi udryddede tuberkulose for omkring 100 år siden, og det gjorde vi også stort set i Danmark, men siden er den krøbet tilbage bl.a. via udsatte befolkningsgrupper, siger dirketør Anne Brandt.

I følge Lungeforeningen kan smitten begrænses, hvis man opdager sygdommen i tide.

- Men det kræver, at man undersøges på et så tidligt tidspunkt, at de smittede ingen symptomer har og derfor heller ikke kan smitte andre, siger Anne Brandt.

I 2015 er mindst 72.000 flygtninge og migranter kommet til Danmark. Mange af dem er rejst fra flygtningelejre og lande i krig, og det kan betyde, at smitsomme sygdomme som for eksempel tuberkulose begynder at sprede sig i Danmark.

Derfor anbefaler Niels Seersholm, at alle flygtninge og asylansøgere skal undersøges for netop tuberkulose, når de ankommer. Det skriver Danske Bioanalytikeres fagblad.

Lungeforeningen blev stiftet for at bekæmpe tuberkulose
I 1901 blev Lungeforeningen stiftet under navnet "Nationalforeningen til Tuberkulosens Bekæmpelse". På det tidspunkt var der 6.000 nye tuberkulosetifælde om året, og en tredjedel af dem med dødeligt udfald. Læs hele historien om kampen mod tuberkulose.

MERE INFO

Fakta om tuberkulose

Lungeforeningen følger udviklingen på tuberkuloseområdet tæt, og foreningens forskningsfond har gennem årerne støttet flere forskningsprojekter om tuberkulose. Læs også om vores historie.

Lungeforeningen udgiver en pjece om tuberkulose på dansk, som du kan bestille eller downloade. Du kan også downloade pjecen "Tuberkulose i Grønland" på dansk og grønlandsk.

Dansk Selskab for Infektionsmedicin har januar 2016 udgivet en guideline, der omhandler diagnostik og behandling af tuberkulose.
Se guidelines for diagnostik og behandling af tuberkulose