×
×

International Arbejdsmiljødag

INTERNATIONAL ARBEJDSMILJØDAG, 28. april 2016: Nye, europæiske undersøgelser påviser hidtil overset arbejdspåvirkning inden for lungesygdomme. Indtil nu har man mest fokuseret på arbejdsbetinget astma men har overset, at det største problem er forværring af eksisterende astma på grund af forhold på arbejdet. Lungeforeningen opfordrer til øget fokus.

Du kan få mere astma af at gå på arbejde
Nye undersøgelser viser, at langt flere astmatikere får alvorlige og hyppige forværringer, hvis de arbejder i erhverv, hvor arbejdsbetinget astma er udbredt. En række forskere har sat sig for at vise de samfunds- og livskvalitetsmæssige konsekvenser for mennesker, der får forværret astma på grund af deres arbejde.

Bag undersøgelserne står hhv. den amerikanske astmaforsker Paul.K. Henneberger og franske forsker Nicole Le Moual, som begge kan dokumentere en øget hyppighed af svære astmaanfald blandt fx sygeplejersker, bagere, chauffører og industriarbejdere. Begge forskere kan påvise en klar sammenhæng mellem udsættelse for støv, røg og gasser på arbejdspladsen og svære anfald med forværringer af astma.

Det viser sig også, at gruppen af mennesker, som får astma på grund af arbejdsmiljøpåvirkninger er markant større end gruppen af astmatikere, som får arbejdsbetinget astma på grund af karrierevalg.

At gruppen af personer med astma i disse erhverv får hyppige forværringer, er et overset problem - også på det danske arbejdsmarked, mener Torben Sigsgaard, som er læge og professor, PhD. ved sektion for Miljø, Arbejde og Sundhed på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

- Blandt voksne personer med astma, som arbejder i risikoerhverv, er der nu påvist en øget frekvens af ukontrollerede forløb af sygdommen med hyppige forværringer. Det er ny viden. Ser vi på befolkningsundersøgelser i Europa, er det særligt inden for typer af arbejde, hvor man fx udsættes for støv, røg og gasser, at der er den øgede hyppighed og styrke i forværring af astma, siger han.

Sociale- og samfundsmæssige konsekvenser ved astma
Et tredje dansk studie påviser de sociale konsekvenser ved astma. Torben Sigsgaard er, sammen med en lang række andre læger, medforfatter af den danske undersøgelse af ”Risikofaktorer for Astma hos Voksne” - det såkaldte RAV-studie. RAV-gruppen har med økonomiske konsekvensberegninger påvist, at der hos mennesker med astma ses flere modtagere af overførselsindkomst, invalidepension og anden bistand end hos befolkningen generelt.

- Det største problem er altså ikke, at nogle får astma på grund af deres arbejde. Det største problem er, at arbejdet hos personer med astma kan forværre sygdommen – og det har vi ikke fokus nok på i dag, siger Torben Sigsgaard.

Livskvaliteten forringes
Forværring af astma kræver et større medicinforbrug, giver øget sygefravær kan altså i sidste ende koste år på arbejdsmarkedet.

Resultaterne af de nye undersøgelser møder bekymring hos Lungeforeningen.

- Det går ud over livskvaliteten hos de mennesker, som får forværret deres astma af at gå på arbejde. Hele familien bliver påvirket, og som samfund bør vi have fokus på den arbejdsrelaterede forværring af astma og andre lungesygdomme.  Lungeforeningen bidrager allerede sammen med en lang række samarbejdspartnere med at formidle ud til arbejdspladserne, at de spiller en væsentlig rolle i medarbejdernes lungesundhed. Lungerne er med på arbejde og et hensynsfuldt arbejdsmiljø har stor betydning, siger Lungeforeningens direktør Anne Brandt.

Faktisk kan en forværring af astma forekomme også selvom der ikke er tale om en sygdom, der er fremkaldt af arbejdet. Det skal også de behandlende læger være opmærksomme på.

- Astmatikere har meget følsomme luftveje og deres sygdom kan derved forværres af mange forskellige slags dårlig luft på arbejdspladsen, siger professor Torben Sigsgaard, som også ønsker meget mere fokus på denne oversete problemstilling.

- Hvis du har haft astma hele livet vælger du noget, som passer med sygdommen, men hvis du får astma som voksen og det forværres på dit arbejde, har du ikke nødvendigvis muligheden for at vælge om, konkluderer han.


Fakta om arbejdsrelaterede lungesygdomme

  • Lungelidelser er nr. 3 på listen over arbejdsbetingede lidelser i Europa
  • Det anslås, at 2.000 danskere har svær astma forårsaget af deres arbejde
  • Mennesker, der ryger, og er samtidig er udsat for støv i arbejdsmiljøet, har en meget forhøjet risiko for at udvikle alvorlig, kronisk lungesygdom

Kilde: Lungeforeningen og professor Torben Sigsgaard
 

Projekter om lungesundhed på arbejdspladsen
Lungeforeningen arbejder med lungesundhed på arbejdspladsen i følgende projekter:

  • Mit Gode Liv – i samarbejde med bl.a. Hjerteforeningen og Arla
  • Et Friskt Pust – i samarbejde med 3F
  • Sundhed i Gear – i samarbejde med bl.a. Dansk Metal
  • Flere Røgfri Københavnere – i samarbejde med Københavns Kommune, Røgfrit København 2025

Kilde: Lungeforeningen

Læs mere
Få rådgivning om astma
Astma
Arbejdsmiljø