×
×

IPF - en agressiv lungesygdom

Træk vejret dybt og slap af. For de fleste er det noget man gør uden at tænke over det, men for hundredetusinder af danskere er det en nærmest uopnåelig drøm.

For en bestemt gruppe lungepatienter – med diagnosen Idiopatisk Pulmonal Fibrose (IPF) - er symptomerne særlig alvorlige og prognosen meget dårlig.

Hurtig diagnosticering og behandling er derfor påkrævet. Desværre kommer alt for mange patienter fortsat for sent til at kunne få gavn af ny behandling. I uge 40 sættes der internationalt fokus på opsporingen af patienter med lungefibrose.

Øget fokus på lungesygdom i sundhedssystemet kan redde mange patienter fra at dø af lungesygdomme – også de mere oversete, men meget alvorlige, som fx lungefibrose og den specifikke form Idiopatisk Pulmonal Fibrose (IPF). Derfor hilser både Lungeforeningen og lungelægerne det velkommet, at regeringen lægger op til en generel opprioritering af lungeområdet.

- Vigtigst er det, at ressourcerne anvendes til at sikre en tidlig opsporing af patienterne, mens der endnu for manges vedkommende er mulighed for at få en effektiv behandling, siger overlæge Elisabeth Bendstrup fra Århus Universitetshospital – en af Danmarks førende eksperter i IPF.

Direktør i Lungeforeningen Anne Brandt er på linje med eksperterne.

- En systematiseret tidlig opsporing vil gavne alle lungepatienter, men måske især de sjældne lungesygdomme, der ikke har været så stor opmærksomhed på tidligere. Regeringens sundhedsudspil ligger i naturlig forlængelse af regeringsaftalen med regionerne sidste år, hvor det blev aftalt, at lungeområdet skulle have et løft. Kombinationen af øget politisk fokus og regionale ressourcer er vejen frem mod en bedre kvalitet i behandlingen af lungesygdomme.

Forstå symptomerne

I Lungeforeningen håber man, at øget fokus på lungesymptomer især vil hjælpe flere til at blive opsporet og udredt for f.eks. IPF i tide.

- Mange registrerer symptomerne på IPF – åndenød og hoste – og forveksler dem. Mange tror f.eks., at de har KOL, der står for kronisk obstruktiv lungesygdom. Desuden er det svært at regne ud, hvorfor man bliver ramt af IPF. Det er ikke kun rygere, der bliver ramt, selvom rygning også her er en risikofaktor. At overse eller negligere symptomerne er en alvorlig sag, siger sundhedsfaglig projektleder i Lungeforeningen, Nicolai Kirkegaard.

Gå til lægen

Hos Lungeforeningen peger man på en enkel tommelfingerregel, de fleste kan følge. Oplever man tilbagevende tilfælde af åndenød, skal man opsøge sin praktiserende læge. Bliver IPF opdaget i tide kan man medicinere mod en aggressiv udvikling af sygdommen.

Læs mere
Om lungefibrose og bestil gratis brochure fra Lungeforeningen
IPF Words hjemmeside.
TV2 Fyn: Farlig lungesygdom bliver overset.

Rådgivning
Overlæge Elisabeth Bendstrup fra Århus Universitetshospital rådgiver om lungefibrose for Lungeforeningens. Skriv til Elisatbeth Bendstrup her.

FAKTA
• Hver 10. dansker dør af en lungesygdom
• 1500-2000 danskere rammes hvert år af lungefibrose, hvoraf 300 af den specifikke form IPF
• IPF er svær at identificere, da symptomerne oftest skjuler sig bag andre sygdoms- og alderdomstegn, såsom tør hoste og åndenød
• IPF er en meget alvorlig sygdom med en prognose, der er dårligere end brystkræft og tarmkræft
• Der findes ingen behandling, der kan helbrede sygdommen, men nye anti-fibrose midler kan bremse sygdommens udvikling