×
×

Medicindebatten er uetisk

KOMMENTAR fra Danske Patienter, torsdag 17. september 2015:

Det er dybt uetisk og uambitiøst, at debatten om udgifter til medicin fører til påstande om, at dyr medicin til nogle patientgrupper i princippet betyder, at disse slår andre patienter ihjel. Det er voldsom læsning for de patienter, der er brugere af den nye dyre medicin.

I en kommentar i Berlingske den 13. september skriver formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, under overskriften Dyr medicin koster liv, at ny medicin til 300 patienter med cystisk fibrose – til to millioner kroner årligt per patient – vil koste 300 andre patienter livet.

Danske Patienter finder sammenligningen unuanceret og ubehagelig, idet den tilnærmelsesvis ansvarliggør patienter med alvorlig sygdom for andres liv. Der er behov for en langt mere nuanceret og vidensbaseret debat, som kan lede frem til holdbare rammer for medicinudviklingen til gavn for både samfundsøkonomien og den enkelte patient. Medicinen redder ikke alene liv og sikrer god livskvalitet for tusindvis af patienter – men sikrer også, at eksempelvis langvarigt og kronisk syge patienter kan gå på arbejde frem for at være sygemeldte eller på overførselsindkomst.

Danske Patienter er enig med Tina Lambrecht i, at der er masser af eksempler på patienter, der ikke får den nødvendige behandling, fordi sundhedsvæsenet er presset. Fra hjertepatienter, der ikke får den nødvendige genoptræning, til lungepatienter, der ikke kommer op af sengene, selvom vi ved, at det øger deres overlevelseschancer markant.

Der er derfor behov for en debat om, hvordan vi sikrer, at patienter rent faktisk får den behandling, de har brug for, og hvordan medicin og andre behandlingsformer kan anvendes rationelt til gavn for både patienter og samfund. For der findes heldigvis alternative måder at nedbringe udgifterne på, som ikke indebærer fraprioritering af medicin til patienterne eller nedskæringer i personalet på landets hospitaler.

Behov for grundig analyse

På politisk niveau har man allerede besluttet, at medicinområdet skal ses efter i sømmene. Det blev aftalt mellem regionerne og regeringen i aftalen om regionernes økonomi for 2016. Danske Patienter bakker op om denne aftale, men understreger, at det er vigtigt, at analysearbejdet involverer eksperter fra et bredt spektre – området er simpelthen for vigtigt til, at man kan nøjes med en snæver sundhedsøkonomisk analyse, der kun ser på medicinpriser og effekter i form af kvalitetsjusterede leveår.

For eksempel er det værd at undersøge, om industriens markedsvilkår er problemet. Her må konkurrencemyndighederne involveres for at se nærmere på, om medicinalindustrien udnytter dens monopolstatus ved patenter.

Analysen bør også involvere klinisk faglige aspekter, der ser nærmere på, om patienter fastholdes unødvendigt længe i et dyrt medicinforbrug, fordi der ikke er konsensus blandt eksperterne om, hvornår patienterne ikke længere har gavn af medicinen. Det bør være en opgave for regionerne, fordi industrien selvsagt ikke har nogen interesse i at styrke forskningen på området.

I forlængelse heraf er det også værd at undersøge, hvordan man kan skabe en mere effektiv og rationel brug af medicin og andre behandlingsformer – og dermed skabe bedre kvalitet for færre udgifter. Der er plads til forbedringer, når hospitalerne eksempelvis vælger at operere frem for at understøtte patienter i at træne og omlægge deres kost. Der er også uudnyttede potentialer i at indføre nye telemedicinske teknologier og sikre effektiv rehabilitering.

Endelig bør analysen se på de organisatoriske aspekter. Det gælder især ved livsforlængende kræftmedicin, hvor der mangler rammer for patientinddragelse og fælles beslutningstagning. Som det er i dag bliver lægerne målt på, om – eller hvor længe – patienten overlever. Dette modarbejder en systematisk dialog mellem patient og læge, hvor man tager højde for, om patienten rent faktisk ønsker en given behandling, hvis han eller hun er bekendt med, at bivirkningerne er store og effekterne begrænsede.

Lad os ikke gøre patienter til gidsler i kampen mellem regionerne og medicinalindustrien – og lad os stoppe med at gøre nogle patienter ansvarlige for andre patienters dårlige behandling.
 
Sådan håndterer vi medicinudgifterne

Danske Patienter har lavet syv konkrete forslag til indholdet i en national strategi for medicinområdet, der kommer både patienter og samfundet til gode. De syv forslag er:
- Bedre prisaftaler med medicinalindustrien
- Incitamenter og strukturer, der fremmer patient- og pårørendeinddragelse i beslutninger
- Mere rationel brug af medicin
- Omorganisering af medicinområdet
- Flerårige budgetter for medicinudgifter
- Udarbejdelse af redegørelse for samlede udgifter og gevinster ved brug af medicin – bådedrifts- og samfundsøkonomiske
- Øget forskning og implementering af individualiseret og personlig medicin

Læs indspillet her

Læs mere
Ja til ny CF behandling