×
×

Nytter tidlig opsporing?

Lungeforeningens svar til debatten om sundhedstjek er, at en tidlig og målrettet indsats nytter. Fordi i dag stilles lungediagnoser, både de hyppige og mere sjældne diagnoser, alt for sent.

I disse dage forlyder det i medierne, at flere borgerlige partier er klar til at sløjfe det sundhedstjek, der ifølge den tidligere regering skulle være med til at gøre op med uligheden i danskernes sundhed.

I et arbejdspapir fra forhandlingerne mellem regionerne og den nye regering, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, viser en forhandlingsskitse, at regeringen ikke lægger op til at afsætte penge til tidlig opsporing.

Initiativet blev lanceret for at opdage sygdomme som gigt, diabetes, hjertekarsygdomme og KOL hos mennesker, der kun modvilligt selv besøger lægen, selv når de oplever symptomer.

- Vi er bekymrede for, at der nu sås tvivl, om tidlig opsporing nytter. Der er store gevinster for patienterne og for samfundet ved at sætte patienterne i behandling tidligere. Det er derfor en vigtig brik i sundhedssatsningen, som kan være med til at reducere de store forskelle i levetid mellem danskerne både socialt og regionalt, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

Sundhedsminister Sophie Løhde har endnu ikke kommenteret skitsen fra forhandlingerne.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), henviser i stedet til det kommende finanslovsudspil, som forventes at blive præsenteret i slutningen af september.

- For lungesygdommenes vedkommende er tidlig opsporing et helt nødvendigt omdrejningspunkt, sådan at forværring af sygdommene kan forebygges og behandling starte i tide. Vi ser derfor frem til, at lungeområdet bliver helt centralt placeret i regeringens samlede sundhedsudspil i forbindelse med finansloven, siger Anne Brandt.

Læs mere
Regeringen lægger op til at sløjfe sundhedstjek på dr.dk
Regeringen overvejer at droppe sundhedstjek på bt.dk
Pressemeddelelse fra Lungeforeningen: Det gode liv begynder på arbejdspladsen