×
×

Kan jeg kræve at få prednisolon?

Kan jeg kræve at få prednisolon?
Spørgsmål

Jeg har haft KOL i mange år og får medicin for det. Jeg har ind imellem forværringer, hvor jeg ved indlæggelse er blevet behandlet med flydende prednisolon, som virkede forrygende hurtigt. Andre gange har jeg fået tabletter af prednisolon, og det har virket allerede efter de 2 første tabletter.
 
I den sidste månedstid har jeg igen haft luftproblemer og feber med grønt slim, hvor min læge behandlede med antibiotika, men det virker ikke så godt, idet jeg igen efter kurens afslutning fik feber og mine infektionstal steg. Kan jeg kræve af min læge at få prednisolon, som jeg jo har gode erfaringer med?
 
Jeg har hørt at andre har en aftale med lægen om at have ”et lager” med prednisolon liggende hjemme og så bare ringede til lægen og aftale at tage det. Jeg har foreslået dette til min læge, men det ville han ikke tage stilling til.
 

Svar

Svar fra sygeplejerske i Lungeforeningens rådgivning

Ud fra det du beskriver, så kunne det godt lyde til, at du har svær KOL.
Det er et lægeligt skøn, som baseres på dine symptomer og nogle objektive undersøgelser, om du skal have en prednisolon-kur eller antibiotika-kur. Du kan derfor ikke kræve, hvorvidt du skal have det ene eller det andet, når du ringer til lægen. Nogle gange er det virus, som giver forværring, og her hjælper antibiotika ikke, og det kan føre til besvær med at behandle bakterier på et senere tidspunkt.

Lægen kan også med rette være tilbageholdende med at give prednisolon, pga. at du kan få knogleproblemer. Behandling med prednisolon, der er et syntetisk binyrebarkhormonpræparat, nedsætter optagelsen af kalk og vitamin D. Du skal derfor tage kalktablet dagligt, men der er fortsat er risiko for, at der sker en øget nedbrydning af knoglevævet. Derfor skal dette følges tæt samtidig.
 
Det er vigtigt, at du føler dig tryg ved din læge. Hvis du ikke føler dig tryg ved din læges beslutninger i forhold til din behandling. Mange der har svær KOL følges af en speciallæge. Du kan evt. drøfte med din læge om det vil være hensigtsmæssigt at du bliver henvist til en speciallæge i dit tilfælde.

Se flere spørgsmål og svar i Lungeforeningens Brevkasse.