×
×

Hver fjerde dansker er multisyg

En såkaldt hvidbog, som offentliggøres i dag, dokumenterer de problemer multisyge patienter oplever, når de er i kontakt med det danske sundhedsvæsen. Multisygdom er betegnelsen for en patient med flere samtidige diagnoser.

Bogen kommer også med anbefalinger til, hvad der skal til for at løse problemerne.

Beregninger viser, at ca. hver fjerde dansker lider af mere end én kronisk eller alvorlig sygdom, og derfor kan betegnes som multisyg.

Det tal vil stige fremover, efterhånden som danskernes levealder stiger. Blandt danskere på over 65 år har ca. hver anden mere end en diagnose. Multisygdom rammer også socialt skævt og også blandt helt unge mennesker.

Det er første gang, der offentliggøres dokumentation af multisygdom i Danmark.

Bogen kan ses og downloades på multisygdom.dk

Hvidbogen er støttet af TrygFonden.

 

Patienter med flere alvorlige sygdomme må sejle deres egen sø

Ifølge bogen har patienter, som fejler mere end én sygdom, det ikke nemt. De skal ofte gå til kontroller, behandlinger og samtaler med flere afdelinger på sygehuset og i kommunen, og må selv tage ansvaret for deres situation. Ingen i sundhedsvæsenet tager ansvaret for dem.

Finn Wulff er 65 år og har KOL, knogleskørhed og mave-tarmsygdom. Han har også oplevet problemer.

– For nogle år siden havde jeg brug for længerevarende fysioterapi. I det tilfælde oplevede jeg store problemer i forhold til, at systemerne ikke talte sammen. På hospitalerne var man ikke i tvivl om, at jeg havde brug for behandlingen, men det var den praktiserende læge, der skulle henvise. Lægen mente ikke, det var vedkommende, der skulle henvise, men derimod hospitalet. Der var simpelthen uklarhed om, hvem der skulle sørge for hvad.

Finn Wulff, som er formand for Lungeforeningens lokalafdeling i Odsherred, har fortalt om sine oplevelser i sundhedsvæsenet til DR. Læs artiklen ”Finn er multisyg: Jeg havnede mellem to stole" på dr.dk

Se indslaget i DR TV-avisen.


Læs mere
Kostråd til dig der er multisyg