×
×

Ny med en lungesygdom?

Har du været til lægen og fået konstateret en lungesygdom?

Måske er du én af de mange, som har haft en lungesygdom, uden at du selv vidste det? Måske har du opdaget din lungesygdom tidligt eller måske har du opdaget den sent?

Det vigtigste er, at du nu ved, hvad du fejler, og at du kan gøre noget ved det. 

For selvom du skal vænne dig til et nyt liv med en lungesygdom, så er der masser af hjælp at hente, så du kan få en god hverdag med din sygdom.


Du spørger måske dig selv:

 • Kan jeg leve et godt og sundt liv med min lungesygdom?
 • Kan jeg gøre noget selv, for at gøre min situation bedre?

Og svaret er ja, selvfølgelig kan du det!

Hvis du ikke har fået konstateret en lungesygdom, men du har mistanke om, at du har en lungesygdom fx fordi du har svært ved at trække vejret eller hoster, så gå til lægen og få lavet en lungefunktionstest.

Du er ikke alene. Omkring 600.000 danskere har en lungesygdom. Og vi hjælper dig til, hvordan du kan passe godt på dine lunger og få et godt liv med din lungesygdom.

Har dit barn fået konstateret en lungesygdom, kan du finde mere viden om lungesygdom hos børn og unge her og gode råd til hverdagen med en lungesygdom her.

 

5 gode råd til dig, der har fået konstateret en lungesygdom

 1. Find ud af, hvad din lungefunktion er
  Hvis du ikke allerede har fået lavet en lungefunktionsmåling hos lægen, så få lavet en lungefunktionsmåling, så du kender din lungefunktion. Fremover skal du have målt din lungefunktion mindst én gang om året.
   
 2. Pas ekstra godt på dine lunger
  Dine lunger er ekstra sårbare, når du har en lungesygdom, derfor bør du bl.a. undgå rygning, tobaksforurenet luft og skadelige dampe og gasser. Få hjælp til at passe på dine lunger.
   
 3. Tag din medicin rigtigt
  Desværre er der rigtigt mange, der ikke tager deres medicin rigtigt. Det betyder, at medicinen ikke kommer ordenligt ned i lungerne. Sådan tager du din medicin rigtigt.
   
 4. Træn din krop og dit åndedræt
  Når du holder dig fysisk aktiv, vil du opleve, at du får nemmere ved at trække vejret. Find trænings-, åndedræts- og mindfulness baserede øvelser her.
   
 5. Få mere energi og en god hverdag
  Du kan sagtens leve et sundt liv med din sygdom. Og vi har samlet en række råd om fx mad, medicin, rejse, søvn, træning og meget mere. Få mere energi og en god hverdag.

Find flere gode råd, øvelser og meget mere under Hjælp til din hverdag.

 

Er din lungefunktion nedsat?

Hvis du har fået lavet en lungefunktionsmåling, og du har fået konstateret nedsat lungefunktion, så følg Lungeforeningens råd til, hvordan du passer på den lungefunktion, du har:

Du kan passe på din lungefunktion ved at:

 • undgå lungeskadelige dampe, gasser og støv fra fx arbejdsmiljø 
 • undgå rygning
 • komme i behandling hvis du har lungefunktioner som fx lungebetændelse

Få flere råd til, hvordan du passer på dine lunger.

Hvis du ryger, og du stopper med at ryge, så kan du opleve, at din lungefunktion stiger lidt. Men det vigtigste er, at du efter rygestop kun taber lungefunktion i samme normale tempo, som folk, der aldrig har røget, gør. Få hjælp til rygestop her.

Husk altid på, at dit lungefunktionstal ikke nødvendigvis siger noget om, hvad du rent fysisk kan i din hverdag.

Det afhænger bl.a. af din kondition og din muskelstyrke. Derfor er det vigtigt at holde sig fysisk aktiv lige meget, om din lungefunktion er normal eller nedsat.