×
×

Er det normalt ikke at kunne holde på vandet og nogle gange også luft og afføring?

Spørgsmål

Er det normalt, når man har KOL, at man kan have svært ved at holde på vandet? Nogle gange også luft og afføring, særligt når man hoster meget, og kan man gøre noget ved det?

Svar

Svar fra fysioterapeut i Lungeforeningens rådgivning

Ja, det er ret normalt at opleve besvær med at holde tæt, når man hoster meget. Bækkenbundsmusklerne danner bund i kroppen hos både mænd og kvinder. Når man hoster, griner, nyser, løfter osv., stiger trykket i bughulen, og der er pres nedad mod åbningerne i bækkenbud, endetarm, urinrør og hos kvinder også skeden. Ved længerevarende hoste udtrættes bækkenbunden, og den kan få svært ved at reagere hurtigt og kraftfuldt nok til at holde tæt.

Udover urin-dryp kan man opleve problemer med at holde på luft og afføring, hvilket kan være meget generende. Den gode nyhed er, at der er noget, man kan gøre. Ved anstrengelsesinkontinens kan knibeøvelser hjælpe. Det er vigtigt først at blive undersøgt hos lægen for at se, om der er andre årsager til din inkontinens end hosten. Her kan du også få en henvisning til en fysioterapeut, der kan hjælpe dig i gang. Brug listen over fysioterapeuter med særlig uddannelse i inkontinens: dugof.dk/behandlerliste 

I de perioder, hvor du hoster mindre, er knibeøvelser vigtige. Her kan du så at sige ’sætte i banken’ til hårde tider.

Øvelser til at styrke dit underliv: lunge.dk/baekkenbund 
Video om stødeteknik, som kan afhjælpe og begrænse inkontinens: lunge.dk/stoedteknik 

Se flere spørgsmål og svar i Brevkassen.