×
×

Spørgsmål om sex og samliv

Fysisk samvær kan være forbundet med udfordringer, når du eller din pårørende lider af lungesygdom. Men det er vigtigt at tale om det, og her har sundhedspersonalet en vigtig opgave, forklarer sygeplejerske, Marie Lavesen, der svarer på spørgsmål i Lungeforeningens rådgivning.

Der er meget på dagsordenen, når man som menneske med en lungesygdom sidder over for en læge eller sygeplejerske. Venteværelset er fuld af andre patienter, så tiden er begrænset. Samtidig har man måske hovedet fuld af alvorlige tanker om liv og død.

Det er måske en årsag til, at spørgsmål om sex og samliv forholdsvis sjældent er en del af dialogen i konsultationen. Men alle mennesker har brug for nærhed og intimitet, og sundhedspersonalet har en vigtig rolle i at hjælpe mennesker med lungesygdomme med at tale om dette personlige emne.

– Der er heldigvis stigende opmærksomhed på området. Især i rehabiliteringsforløb bliver der ofte sat fokus på sex og samliv, fordi det er en vigtig del af et godt hverdagsliv. Men jeg tror, der stadig kan være nogle fordomme både hos patienter og professionelle – er det nu også relevant, overskrider jeg grænsen for fortrolighed?, lyder det fra Marie Lavesen.

– Men jeg har aldrig oplevet, at patienter reagerer negativt, når jeg spørger til eventuelle udfordringer i deres samliv. Det handler om at finde en indgang, som er en naturlig del af den professionelle nysgerrighed, siger hun.


Tag hul på samtalen
Marie Lavesens erfaring er, at sex og samliv kan være et svært emne for par, hvor den ene lider af lungesygdom.

– Det kan være begge parter, som ”skåner hinanden” ved at undlade at tale om deres behov for sex og samliv, hvilket kan give frustrationer. Men frustrationerne kan ende med at komme til udtryk som bebrejdelser – og det gør heller ikke nogen gavn, mener hun.

– Information og opmærksomhed fra den sundhedsfaglige kan hjælpe med at få hul på samtalen eller skabe refleksion om egne behov. For det meste holder man jo stadig af hinanden, selvom der kan være fysiske begrænsninger, udelukker det jo ikke intimitet og nærhed, siger sygeplejersken.


Information i klinikken og derhjemme
Når Marie Lavesen passer Lungeforeningens rådgivningstelefon, handler henvendelserne stort set aldrig om sex og samliv. Årsagen kan man kun gisne om. Men det peger under alle omstændigheder på, at patienter ikke tænker på at spørge om råd til sex og samliv.

Information og opmærksomhed fra den sundhedsfaglige kan hjælpe med at få hul på samtalen eller skabe refleksion om egne behov. For det meste holder man jo stadig af hinanden, selvom der kan være fysiske begrænsninger...

– Jeg mener, man som sygeplejerske skal finde en naturlig måde at spørge på. ”Sex og fysisk nærhed er ofte en udfordring i forbindelse med lungesygdom. Er det noget, I har oplevet? Så skal I vide, at der findes hjælp og rådgivning.” Og samtidig sørge for at have noget materiale klar, fx henvisning til information på lunge.dk eller en folder, som patienten kan tage med hjem for at tænke over det i ro og mag.

– På den måde er der åbnet for emnet, og det er lettere for den lungesyge at tale om næste gang. Eller tale om derhjemme, for vi skal jo også vise respekt for, hvis folk ikke vil blande os ind i det. Men det er vigtigt, at de ved, der er professionel rådgivning klar, hvis de har behov, slutter Marie Lavesen.

 

Lungeforeningens rådgivere sidder klar til at hjælpe dig. Se mere på lunge.dk/rådgivning

Sidst opdateret: 
Tirsdag, januar 11, 2022