Så meget protein har du behov for som lungesyg | Lungeforeningen
×
×

Så meget protein har du behov for som lungesyg


Printer-friendly version

Hvis du har en lungesygdom som fx KOL, har din krop et behov for ekstra meget protein.

Din krop bruger protein til at opbygge din muskelmasse med, og den har du brug for, så du har energi og kræfter til hverdagen.

Din krop har brug for, hvad der svarer til 1,5 g protein pr. kilo kropsvægt.

Det betyder, at du hver dag skal spise 1,5 gram protein for hvert kilo, som du vejer. 

 

Udregn din proteinbehov

Du udregner dit proteinbehov ved at gange din vægt med 1,5.

Se eksempel:

Kirsten Andersen vejer 76 kg. Hun har derfor behov for:
1,5 g protein x 76 kg = 114 g protein dagligt

Når du har regnet dit proteinbehov ud, kan det måske stadig være svært at vurdere, om du får protein nok.

Tal med din læge om, hvor meget ekstra protein, du kan have brug for, hvis du er i tvivl. 

 

Er du i prednisolon (binyrebarkhormon) behandling?

Hvis du er i behandling med prednisolon (binyrerbarkhormon), er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på, at dit prednisolonindtag gør dit behov for protein større.

Hvis du er usikker på dit behov, er det altid godt at få en ekstra snak med din læge om, hvor meget protein du har brug for. 

 

Her får du flest proteiner

Er det svært at gennemskue, hvorfra du kan få flest proteiner, så kig med her:

 

Proteiner i brød og gryn pr. 100 gram

Proteinberiget rugbrød:   17 g
Alm. rugbrød:   6 g
Havregryn:   13 g
Knækbrød:   11 g
Mysli:   Op til 10 g

 

Proteiner i fisk, kød og æg pr. 100 gram

Tun:   27 g
Kylling:   26 g
Sardiner:   25 g
Rejer:   24 g
Kalkun:   22 g
Torskerogn:   22 g
Roastbeef:   22 g
Røget laks:   21 g
Æg:   13 g

 

Proteiner i bønner og linser pr. 100 gram

Sojabønner:   36 g
Røde linser:   27 g
Brune linser:   25 g
Hvide bønner:   21 g
Kikærter:   20 g
Brune bønner:   19 g

 

Proteiner i snacks pr. 100 gram

Bacon- og flæskesværsnacks:   50 g
Peanutbutter:   23 g
Mandler:   21 g
Cashewnødder:   17 g
Pistacienødder:   21 g
Rosiner:   4 g
Tørret figen:   4 g
Tørret abrikos:   3 g

 

Proteiner i mælkeprodukter pr. 100 gram

Revet parmesan:   39 g
Mozzarella 30+:   29 g
Skæreost, 30+:   29 g
Skæreost 45+:   25 g
Skyr:   11 g
Ymer naturel:   6 g

 

Find opskrifter på proteinrig mad her

Få mere info: 
Sundhedsfaglig redaktør: 
Rådgiver i Lungeforeningen, diætist Nina Møller-Nielsen